Betlehemi viskó – Gondolatok a szentesti igéről

Betlehemi viskó – Gondolatok a szentesti igéről

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Pethő Jucus
„Az Úr angyala másodszor is kiáltott Ábrahámnak az égből, és ezt mondta: Magamra esküszöm, így szól az Úr, hogy mivel így tettél, és nem tagadtad meg tőlem a fiadat, a te egyetlenedet, azért gazdagon megáldalak, és úgy megszaporítom utódaidat, hogy annyian lesznek, mint égen a csillag, vagy mint a homokszemek a tengerparton. A te utódod birtokolni fogja ellenségei kapuját, és a te utódod által nyer áldást a föld minden népe, mert hallgattál szavamra. Ezután Ábrahám visszatért szolgáihoz, elindultak, és együtt elmentek Beérsebába. Ábrahám továbbra is Beérsebában lakott.” (1Móz 22,15–19)

Csontig hatol az idei év szentesti igéje. Bár ez csak a legvége Izsák majdnem feláldozásának, mely telis-tele van gazdag ígéretekkel, mégiscsak ott van az előzménye: Ábrahám kész feláldozni egyszülött fiát, Izsákot. Méghozzá Isten kérésére. Miközben az idei szentestén izgő-mozgó gyermekek ülnek majd a padokban, mi, lelkészek ezt az igét olvassuk fel a szószékről. Ha merjük.

A most következő gondolatok azonban nem a gyermekfüleknek születtek, hanem a felnőtteknek, akik olvassák ezeket a sorokat. Azoknak, akik maguk is gyermekek a szüleiknek. Azoknak, akik anyák vagy apák szeretnének lenni, és nem adatik meg nekik. Azoknak, akiknek megadatott a gyermekáldás. Azoknak, akik beteg gyermekük életéért aggódnak. Azoknak, akik eltemették gyermeküket. Azoknak, akiknek mégsem kellett megtenniük ezt. És azoknak, akik egyszer majd megértik, hogy nem rendelkezhetnek a gyermekeik élete felett. Istennek van küldetése számukra. És számunkra is, akik felnőtt gyermekek vagyunk már.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: szenteste - Pethő Jucus -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!