Öt ok, amiért jó evangélikusnak lenni

Öt ok, amiért jó evangélikusnak lenni

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Kovács Viktor evangélikus lelkész a KötőSzó olvasóinak sem ismeretlen, hiszen több írását olvashatták már oldalunkon. Azonban az ajkai lelkész aktívan vezeti saját blogoldalát is, és nemrégiben podcast-adásokba is kezdett. Az Evlelkész Podcast első adásában öt okot fogalmazott meg, amiért jó evangélikusnak lenni.

1. Szabadság

A lelkész szerint az evangélikusság első és egyik legnagyobb erénye a szabadság, melynek kiemelt területét képezi a gondolati szabadság. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy dogmatikai kérdések vagy a hit tételei vita tárgyát képezhetik, hiszen azok az evangélikusság közös kincsei. Ugyanígy nem lehet vita tárgya az üdvösség kérdése sem, hiszen Isten erre vonatkozó terve nem gondolati szabadság kérdése, hanem tény.  Kovács Viktor hangsúlyozza, hogy az evangélikusok a Szentírás, a józan ész és a lelkiismeret hármasára építve mérik meg gondolataikat. 

2. Krisztus a középpontban

Az evangélikus egyházban Krisztus van a középpontban. Nemcsak az életünknek, hanem a szabadságunknak is ő a középpontja. Ugyanis a hitbeli szabadság senkinek sem jár alanyi jogon, hanem a Krisztushoz tartozásból következik. Ez az evangélikus egyházban minőségileg és mennyiségileg is megjelenik.

3. Biztonság

A kiegyensúlyozott élet fontos eleme, hogy biztonságban érezze magát az ember. Az evangélikus hívő biztonságban tudhatja magát, mégpedig azért, mert az Isten hatalmas, felfoghatatlan szeretettel szereti az embert. Nem utálja, nem fenyegeti, sőt utat készít magához. 

4. Középút

Az evangélikusság mindig törekedett arra, hogy szélsőségektől mentes legyen. A tradíció és a haladás között is mindig megtalálja azt a középutat, melyben nem csorbul az Isten üzenete. A lelkész szerint azonban nem mindenben van középút, ahogyan ezt már az első pontban, a szabadság esetében is tárgyalta.

5. Kevesen vagyunk

Bár elsőre furcsának tűnik ez a pont, hiszen egy lelkész mindig arra törekszik, hogy egyre többen legyenek a nyájban. Azonban Kovács Viktor szerint vannak ennek előnyei is, mégpedig az, hogy kevesebb negatív élmény vagy előítélet társulhat az evangélikussághoz – ellentétben a nagyobb testvéregyházakkal. 

A teljes adást ITT lehet meghallgatni.

Címkék: KötőSzó - Kovács Viktor -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!