„Ez az év arról szól, hogy a nehéz kérdésekkel is szembenézünk” – Hafenscher Károly az úrvacsora évéről

„Ez az év arról szól, hogy a nehéz kérdésekkel is szembenézünk” – Hafenscher Károly az úrvacsora évéről

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya
A Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-at az úrvacsora évének nyilvánította. A hivatalos istentisztelettel egybekötött megnyitót január 7-én tartották a Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség templomában, melyen mindhárom egyházkerületünk püspöke szolgált. Az ünnepi évről bővebben Hafenscher Károly zsinati elnököt kérdezte Stifner-Kőháti Dorottya.

Köztudott, hogy az úrvacsora kérdésében nincs teljes egység a kereszténységen belül. Hafenscher Károly szerint ez az év lehetőséget fog adni az ökumenikus párbeszédre is, valamint olyan kérdések újrafogalmazására, melyekre az évek során nem sikerült választ találni vagy modern nyelvre lefordítani. Különösen fontosak lesznek a személyes beszélgetések, a közös gondolkodás és ismeretbővítés gyülekezeti szinten is.

„Megpróbálunk gyülekezeti alkalmakon, szeretetvendégségeken, bibliaórákon, hitoktatásban, beszélgetésekben, a legkülönbözőbb körökben beszélni az úrvacsoráról, átélni a csodálatos lehetőségét. Szeretnénk arra biztatni, hogy a gyülekezetek éljenek az úrvacsora ajándékával. Nagyon különböző gyakorlatok vannak egyes gyülekezetekben. Van, ahol évente párszor van úrvacsorai alkalom, van, ahol havonta, máshol minden vasárnap. Mi biztatnánk arra, hogy minél gyakrabban éljünk ezzel a lehetőséggel, hiszen az első keresztények a Biblia szerint naponként éltek az úrvacsorával, a kenyér megtörésével” – fogalmazott a zsinat elnöke.

Az ökumenikus házasságok számának növekedésével egyre többeket foglalkoztat a közös úrvacsora kérdése vagy a rávonatkozó felekezeti előírások. Stifner-Kőháti Dorottya személyesen is érintett ebben a kérdésben, így a zsinati elöljárónál arra is rákérdezett, hogy vehet-e a római katolikus fél úrvacsorát evangélikus templomban, és fordítva.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!