Hogyhogy katolikus az evangélikus püspök titkára?

Hogyhogy katolikus az evangélikus püspök titkára?

Share this content.

Forrás: szoljbeapapnak.blog.hu, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Csűry Csaba görögkatolikus teológus, egyúttal evangélikus püspöki titkár Fabiny Tamás mellett. A Szoljbeapapnak.blog.hu interjúját adjuk közre.

– Görögkatolikus teológus vagy, egyúttal evangélikus püspöki titkár Fabiny Tamás mellett. Hogyan jött össze ez a nem szokványos párosítás?

– Azt gondolom, hogy nem a mi munkánk és szándékunk eredményeképpen, hanem az Isten Lelke által mindenekelőtt. Amikor imádságban Istenhez fordulunk, s kérjük, mutassa meg az utat számunkra, ő a lehetőségek által ad választ. A mi Istenünk a lehetőségek Istene, amiben ott van a választás nagyszerű szabadsága. Hiszen az általa felkínált lehetőséggel vagy élünk, vagy elutasítjuk azt, s annak megfelelően halad tovább az életünk. Számomra egy ilyen lehetőségként adódott a püspöki titkári szolgálat, amelyre közel két évvel ezelőtt Tamás püspök és én magam is jó szívvel mondtunk igent. A párosítás valóban nem szokványos, sőt egészen „egyháztörténeti jelentőségű”, hiszen a soha nem volt még más vallású, teológus titkára evangélikus püspöknek. Példaértékű kuriózum a magyar egyházban.

– Biztos van pár jó sztorid a felekezetközi létről. Meg tudsz osztani velünk olyan történetet, amely ebből az „egyszemélyes ökumenizmusból” fakad?

– Az ökumenikus létben amellett, hogy keressük az egységet és a közös pontokat lehetőségünk is van a különbségeket, egymás egyházának sajátosságait is megismerni. Itt a püspöki hivatalban egyik kolléganőm másoddiplomás lelkészszakos teológus hallgató, a másik kolléganőm teológiában igen járatos bölcsész, a gyakornokaink is teológus hallgatók, akikkel a munka közben gyakran beszélgetünk, vitatkozunk teológiai, egyházkormányzati és társadalmi kérdésekről. Számomra ezek a beszélgetések nagyon sokat jelentenek, hiszen sajátos képet kapok az evangélikus egyház belső kohéziójáról, megélt, átimádkozott hitéről és bízom benne, hogy én magam is görögkatolikus egyházunk tradícióiból, hitéből és szellemiségéből valamit át tudok adni. Nagyon izgalmas a nyugati evangélikus egyház és a keleti katolikus egyház találkozása, sőt talán ki lehet mondani, hogy egysége, hiszen a közös munka egységes szemlélet nélkül nem tudna megvalósulni. Azt gondolom, hogy ezt az egységet örömmel vállaljuk és szolgálunk ugyan azért a célért az Evangélium hirdetéséért ki-ki a maga munkájával, meggyőződésével és eszközével.

– Misére és istentiszteletre is jársz?

– A feleségem és családja latin rítusú katolikus, így Szent Liturgián, Szentmisén egyaránt részt veszünk. Istentiszteletre is járok természetesen, nem csupán hivatali feladatként, hanem az evangélikus egyház liturgikus életének mélyebb megismerése céljából is.  

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Címkék: Csűry Csaba - interjú -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!