Főként a hozzátartozók feladata a temetői nyughelyek gondozása

Főként a hozzátartozók feladata a temetői nyughelyek gondozása

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Vásári Erzsébet, fotó: Kiss Zoltán
Békéscsaba – A temetők karbantartása a fenntartók részéről folyamatos, viszont a megváltott sír- és urnahelyek gondozása, illetve azokon az élő és művirágok cseréje a tulajdonosok feladata – tudta meg a Beol.hu egy olvasói megkeresés nyomán Nagy Zoltán evangélikus esperestől.

Olvasói jelzés érkezett nemrégiben a Beol.hu-hoz, miszerint a békéscsabai Berényi úti temető urnafala elhanyagolt állapotban van, elszáradt, megfeketedett virágok, levágott kupák borítják hosszú ideje. A levél írója továbbá felvetette, a szóróparcellák talán rendezettebb környezetet biztosítanának sírkertjeinkbe, melyeket éppen ezért hiányol.

Nagy Zoltán evangélikus esperes elmondta, a temetőfenntartók alapvető kötelessége az utak rendben tartása és a kijelölt szeméttárolókból a szemét elszállítása.

A megváltott sír- és urnahelyek gondozása azonban a bérlők feladata. Utóbbiakhoz már csak azért sem nyúlnak hozzá, mert nem tudhatják, hogy melyek azok a virágok – élő, mű, friss vagy régi –, amiket a hozzátartozók szeretnének rajtuk tudni. Előfordul, hogy még azokhoz a darabokhoz is ragaszkodnak, melyeket elsőként helyeztek szerettük nyughelyére, függetlenül attól, hogy hónapok vagy évek óta vannak ott.

Az urnafalra visszatérve kifejtette, mivel kevés hely van rajta a virágoknak és különböző emléktárgyaknak – újabban gyakran visznek a hozzátartozók például kisebb-nagyobb szobrokat vagy más, személyes tárgyakat is –, így gyakran előfordul, hogy ezeket az urnafal elé helyezik. A temetőfenntartó ugyanakkor mindig gondoskodik arról, hogy az urnafalak megközelíthetőek maradjanak.

Kiemelte azonban, hogy bármilyen panasszal élnek az evangélikus egyházközség vagy az Egyházi Temetkezés felé a temetők rendezettségével kapcsolatban, minden esetben személyesen ellenőrzik a szóban forgó helyszínt, illetve azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

A fent említett urnafal elhanyagoltságáról viszont még senkitől nem érkezett hozzájuk jelzés. Hozzátette, természetesen előfordulhat, hogy sok urnánál nem járt senki például mindenszentek óta, az időjárás pedig megviselte az akkor rájuk helyezett virágokat, de elszállításuk a hozzátartozók feladata.

A szóróparcelláról Nagy Zoltán elmondta, korábban már foglalkoztak létesítésének gondolatával, de erre tömeges igény mindeddig nem mutatkozott.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!