Az EVT főtitkára az iráni konfliktusról

Az EVT főtitkára az iráni konfliktusról

Share this content.

Forrás: oikoumene.org, reformatus.hu, Külügyi Iroda, fotó: Albin Hilert/WCC
Genf – Maximális önmérsékletre szólított fel az éleződő amerikai-iráni konfliktus kapcsán január 3-i nyilatkozatában Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára.

Az Egyházak Világtanácsa súlyos aggodalommal tekint a Kászim Szulejmáni tábornok, Irán legfőbb katonai parancsnoka elleni halálos amerikai légitámadás lehetséges következményeire az egész Közel-Keleten, hiszen a támadás az Amerikai Egyesült Államok (USA) és Irán közötti szembenállás eszkalációját jelenti.

„Szulejmáni tábornok nem ártatlan háborús áldozat, hiszen módszeresen építette és támogatta a fegyveres erőszak terjedését szerte a térségben, ez a támadás és a várható válaszreakciók mégis a közel-keleti konfliktus további terjedésével és súlyosbodásával fenyegetnek – figyelmeztetett az EVT főtitkára. – Bármennyire is fenyegette Szulejmáni tevékenysége a térség stabilitását, a fokozódó konfliktus kiszámíthatatlan következményekkel sújthatja az embereket a régióban.”

Tveit valamennyi felet arra szólította fel, hogy „a konfliktus további kiéleződését megelőzendő gyakoroljanak maximális önmérsékletet, és elsősorban a térség lakosainak sorsára gondoljanak, azok békéhez és stabilitáshoz való jogára, akik hosszú idő óta kénytelenek erőszakot és vérontást elszenvedni”.

Az EVT az iráni válaszcsapásokat követően megismételte korábbi felhívását. Tveit úgy fogalmazott, hogy „a helyzet további kiéleződése, az USA és Irán közötti konfliktus rövid távú politikai célokat követ, s mindeközben folyamatos fenyegetést jelent egyének és közösségek tömegeinek életére, a kulturális és környezeti örökségre”. A főtitkár felhívással fordult az egymással szemben álló feleket támogató politikai vezetőkhöz is, felszólítva őket, hogy a térség lakosságának érdekeit sajátjaik elébe helyezve a párbeszéd és tárgyalás útján keressék a béketeremtés lehetőségét.

„A Közel-Kelet túl sokáig szenvedett már a szembenállás és vérontás következményeitől” – emlékeztetett a napokban Peter Prove, az EVT nemzetközi ügyekért felelős igazgatója. „A fegyveres támadások és katonai konfliktusok csak a folyamatos, végeláthatatlan háború ördögi körét szolgálják a régióban” – tette hozzá, kérve, hogy mindkét fél válassza a békét a konfliktuskeltéssel szemben.

Az EVT főtitkára imádságra hívta a keresztyéneket világszerte, hogy a nemzetek vezetői rátaláljanak a béke útjára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!