Passió 2020 – Európa legnagyobb ökumenikus közösségi passiójátéka

Passió 2020 – Európa legnagyobb ökumenikus közösségi passiójátéka

Share this content.

Forrás: Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft, Evangélikus Élet
Budapest – A közösségi színjátékok, köztük a passiójátékok egy-­egy település életében fontos közösségépítő szerepet töltöttek be történelmünk során. A hitélet mellett az adott település társadalmi életének is kiemelkedő eseményei voltak. 2020-ban a hagyomány modern körülmények között éled újjá: a Papp László Budapest Sportarénában 2020 önkéntes részvételével megrendezendő passió Európa legnagyobb ökumenikus passiójátékává válhat.

Az aréna harmincszor nyolcvanméteres küzdőtere színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit mutatják be hetvenperces passiójátékban. Az önkéntes szereplők az egykori Jeruzsálem népét, a római katonákat, a főtanács tagjait, a tanítványokat és a passió összes fő- és mellékszereplőjét jelenítik meg.

Február 26-ig az önkéntes szereplők toborzása zajlik, amelyre a Passio2020.hu weboldalon lehet jelentkezni. A jelentkezéshez nem szükséges előzetes színjátszói tapasztalat. Amire azonban minden résztvevőnek szüksége van: az előadás és témája iránti elköteleződés és a szándék, hogy ebben a nagy színjátszó közösségben megélje a közös játék örömét. Családokat, baráti társaságokat, imacsoportokat és plébániai közösségeket is várnak a szervezők. Örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak vállalják szakáll növesztését.

A fellépők a próbákon és a helyszínen korhű jelmezeket kapnak. A próbák ideje alatt a szereplők étkezéséről a szervezők gondoskodnak. 

A jelentkezés alsó korhatára tizenkét év. Középiskolás korú jelentkezők számára a próbák és az előadás idejét iskolai közösségi szolgálatként igazolják.

A 2020. április 4-i (virágvasárnap előtti szombat) 15, illetve 19 órai előadásra a jegyek egységesen 2020 Ft-os áron kaphatók a Jegy.hu oldalon.

A misztériumjáték egyrészt a ferences szerzetesi iskolák passiójátszási hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói passiót is. Másrészt főszereplője által teljesen mai történet, amely arra keresi a választ, hogy 2020-ban mit jelent életünkben Jézus tanítása, szenvedéstörténete. Mit kezdünk a megváltás, a bűnbocsánat, a keresztáldozat gondolatával? Mindenkinek megvan a keresztje – mondjuk, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi a saját keresztünk, és miért, kiért viseljük a vállunkon? Vettük-e már át másnak a terheit? Léptünk-e oda valakihez úgy, hogy előzetesen nem kérte a segítségünket? Kivel azonosítjuk önmagunkat a passióban? Jézussal? Pilátussal? Júdással? Péterrel? A római katonával vagy a Barabást kiáltó tömeg tagjaival?

Kérdések, amelyek megszületnek minden húsvétkor minden keresztutat járóban.

A Passió 2020 különleges lehetőséget kínál a közös együttlétre, a közös gondolkodásra, válaszaink egyéni és közös megtalálására. Mindezek mellett olyan egyedülálló ügy a magyar színjátszásban, Európa és a világ passiójátszásában, amely méltán válhat példaértékűvé az egész kontinensen.

Ünnepeljük közösen 2020 húsvétját a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve! Egy világtalálkozóra, egy nagy, örömteli összejövetelre, amely tanúságtétel Isten szeretetéről a világ felé. A NEK lehetőség Magyarország számára is, hogy megmutassa kultúrájának gazdagságát, a magyar emberek vendégszeretetét. 

A Passió 2020 lélekemelő élménye erre a közelgő eseményre és a húsvét szent ünnepére is lelki felkészülést kínál.

Passió 2020
Európa legnagyobb ökumenikus közösségi passiójátéka
2020. április 4-én 15 és 19 órakor a Papp László Budapest Sportarénában
Az előadás fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek

Csatolt állományok: Passio 2020.pdf -
Hivatkozások: Bővebb információ. -
Címkék: Passió 2020 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!