Vasárnapi ige: Isten tenyerébe simulni

Vasárnapi ige: Isten tenyerébe simulni

Share this content.

Szöveg: Mesterházy Balázs, kép: Borsos Miklós: Pál megtésére (1976), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

De az én Uram, az Úr megsegít engem, ezért nem maradok gyalázatban.” (Ézs 50,7a)
„De mivel Isten mind e mai napig megsegített, itt állok, és bizonyságot teszek…” (ApCsel 26,22)

DE!

Azt mondják, ha kimondunk egy mondatot, és utána a következőt a „de” kötőszóval kezdjük, akkor bizony az egész előző állításunk nem ért semmit, a folytatás miatt hitelét vesztette.

Mindkét mai igénk ezzel a szóval kezdődik, és akár Ézsaiás próféta életét nézzük, akár Pál apostol életét követjük egészen Agrippa király előtt való beszédéig, igazolva láthatjuk a fenti állítást.

Annyi mindenen ment keresztül a próféta és az apostol is, hogy egész magas kilengésű görbékkel tudnánk csak ábrázolni mindkettejük életét.

De mindkettejük életében nagy szerepet játszik az a „de”, amely Isten aktív jelenlétére utal életükben. Aktív, és nem passzív. Azt mutatja, hogy nem számít, mi volt a múltban, és természetesen nemcsak az előző mondatban, hanem az egész életükben. Csak az számít, hogy most mi van, és most az van, hogy mindketten bele tudnak simulni Isten tenyerébe, és hitvallásszerűen ki tudják mondani, hogy Isten akkor is megsegítette őket, amikor a görbe legalján voltak, vagy éppen emelkedőben.

Kívánom, hogy mi is tudjunk így belesimulni Isten tenyerébe, és jelenlétünkkel tudjunk mi is bizonyságot tenni arról, aki megfeszíttetett, „de” feltámadt, meghalt, „de” újra él.
*
Köszönöm, Uram, hogy ismersz, de szeretsz.
Köszönöm, Uram, hogy Isten vagy, de emberré lettél.
Köszönöm, Uram, hogy meghaltál, de újra élsz.
Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!