Ne féljetek! – Igehirdetés a keresztényüldözésen át a keresztény egységig

Ne féljetek! – Igehirdetés a keresztényüldözésen át a keresztény egységig

Share this content.

Szöveg és fotó: Csiszár Ágnes, fotó: Csűry Csaba
Sopron – A Krisztus-hívők egységéért imahét keretében Sopronban, 2020. január 22-én a Szent Imre templomban dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Németh István atya közreműködésével tartott istentiszteletet/misét püspöki igehirdetéssel (ApCsel 27, 23 és Lk 12, 22 alapján).

Nagy álmom megélni és nemcsak a liturgiában, hanem a mindennapokban is, hogy a hazai keresztény közösségeiben is együtt vesszük az Úrvacsorát, ahogy Jézus hirdette annak idején – kezdte dr. Fabiny Tamás. Hiszen így, elfogadva egymást kerülhetünk még közelebb egymáshoz és Hozzá is. Majd így folytatta:  „…ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál!" (Lk 12, 22-23)

Nagyon ideillő a mindennapokból az üldözött keresztények párhuzama mindennapjainkban, ahol mit sem számít a felekezeti hovatartozás. Egyiptomtól a Fülöp-szigetekig érik a keresztény közösségeket olyan erőszakos támadások, melyeket Európában eddig nem kellett elszenvednünk. A Boko Haram, az El Shabab terrorszervezet az elmúlt években 1125 keresztény templomot pusztított el Nigériában, Kenyában és Líbiában; kopt keresztényeket mészárolnak le Egyiptomban; Észak-Koreában a rendszeres üldözés, munkatáborokra ítélés - utóbbi oka oka a másként gondolkodásban rejlő veszély. Eritreában a keresztényeket államellenes összeesküvések gyanújával tüntetik el vagy vonják ki őket börtönbűntetéssel a forgalomból. Pakisztánban az egyik legnagyobb arányú bűntett a testi brutalitás, megalázás, testi sértés. Már népirtásnak nevezhető az, amit a közel-keleti muszlim államok a keresztény katolikus lakosság ellen művelnek. 

Ezért mondom Nektek, ne aggodalmasodjál! Mert ez részekre szabja az embereket, és csak az egységes egész lehet erre a megoldás. Nem a liturgiai eltérések a fontosak, hanem Isten országának az egysége. Krisztus békéje legyen közös mindannyiunkban! 

Luthert idézve: „Aggodalom nélkül kell Isten kegyelmében bíznod. Mert nem kevésbé vétkezik, aki az ő irgalmában kételkedik, mint aki a maga cselekedeteiben bízik.” (Georg Spalatinak, 1518. február 15.)

Hiába tűnik természetesnek a keresztény egység, mint kifejezés, a különböző felekezetek közötti béke megtartása és erősítése egyáltalán nem magától értetődő feladat. Akkor sem, ha ennek az egységnek Isten lényéből kell fakadnia. Korunkban, amikor a újra nagy erővel sújtja támadás a Krisztusban hívőket, továbbá a globalizálódó világban a bibliaitól egészen eltérő értékek kezdenek fontossá válni, egyre hangsúlyosabb feladat a keresztény összefogás, valamint hitünk erősítése. Rá kell ébrednünk arra, hogy akármelyik felekezethez tartozzunk is, a célunk egy és ugyanaz: megélni azt a csodálatos egységet, amely Krisztusban a miénk - és akkor talán a világ is el fogja hinni, hogy Krisztus Isten fia! Tanuljunk aggodalmaskodás nélkül hittel együtt élni!

Mindannyiunk közös érdeke az üldözött keresztények sorsa, hiszen az európai kereszténység jövőjét is meghatározza. Ha a közel-keleti kereszténység elesik, akkor nekünk is sokkal nehezebb lesz. Ezért is gesztus értékű a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről 2020-ra megfogalmazott vállalása: az Úrvacsora éve, ami a keresztény hit és kultúra megőrzésének, az egyház belső megerősödésének és széles körben értelmezett emberi közösség építésének lehetőségét is magában rejti.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!