Evangélikus–katolikus közös megemlékezés Luther kiátkozásának 500. évfordulóján

Evangélikus–katolikus közös megemlékezés Luther kiátkozásának 500. évfordulóján

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Balicza Klára
Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa (PCPCU) 2020. január 14-én tartotta közös munkatársi ülését Genfben, dr. Martin Junge LVSZ főtitkár és Kurt Koch bíboros elnökletével.

A megbeszélésen az LVSZ és a PCPCU megegyeztek abban, hogy közösen emlékeznek meg Luther 1521-ben történt kiátkozásáról. A Rómában rendezendő és egy liturgikus alkalmat is magában foglaló eseményre 2021. június 25-én kerül sor. Az időpont kiválasztása szintén az ökumenikus nyitottság jegyében történt, hiszen előremutat az Ágostai Hitvallás 500. évfordulójára, amelyet 1530-ban ezen a napon olvastak fel először. 

A katolikusok és az evangélikusok célja, hogy a közös esemény a két felekezet közötti szembenállástól a közösségig vezető folyamat iránti elköteleződést példázza, középpontba állítva az elmúlt időszak fontos ökumenikus mérföldköveit. Szeretnénk kifejezésre juttatni, hogyan tette lehetővé az eddig megtett út azt, hogy a történelem egy ilyen fájdalmas eseményével szembenézzünk, miközben továbbra is nyitottak maradjunk az egység ajándéka iránt, amelyért együtt imádkozunk.

A közös tervekre vonatkozóan Martin Junge LVSZ főtitkár elmondta: „A történelmet nem tudjuk meg nem történtté tenni. Ugyanakkor hívő emberekként bízhatunk a megértés, a gyógyulás és a megbékélés ajándékaiban és abban, hogy a katolikusok és az evangélikusok viszonyát továbbra is ezek a gesztusok formálják majd. Megemlékezünk az öt évszázaddal ezelőtti eseményekről, de nem akarunk beleragadni a múltba, hanem előre kívánunk tekinteni arra a jövőre, amelyre Isten hív el bennünket.”

A PCPCU elnöke, Koch bíboros pedig így összegzett: „A megtörtént események kitörölhetetlenek, de arra kell figyelnünk, hogy a múlt terhei ne lehetetlenítsék el a jövőt. Amikor 500 év távlatából visszatekintünk a wormsi birodalmi gyűlésre és Luther kiátkozásának tényére, akkor ezt nem azért tesszük, hogy a közösség felé vezető úton visszafordulva ismét a szembenállás irányába haladjunk, hanem azért, hogy tovább járhassunk a megbékélés ösvényén.”

Az éves közös munkatársi ülések célja, hogy az LVSZ és a PCPCU kölcsönösen tájékoztassák egymást a fő fejleményekről, megvitassák a bilaterális kapcsolatokat és terveket vázoljanak fel a közös munkára vonatkozóan.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!