Családi közösség vagyunk – Iszlai Ildikó lelki és testi táplálékról

Családi közösség vagyunk – Iszlai Ildikó lelki és testi táplálékról

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végző munkatársakat szólaltatjuk meg indíttatásukról, feladataikról, céljaikról. Iszlai Ildikó 1997 óta dolgozik a budapesti Rózsák terén működő Evangélikus Középiskolai Kollégiumban. Az élelmezésvezetővel a kollégiumi szellemiségről, az összetartó munkatársi közösségről és az élelmezés kihívásairól is beszélgettünk.

– Miként került egyházunk Rózsák terei kollégiumába?

– Először irodai ügyintézőként kezdtem el itt dolgozni. Gaál Jánosnét, az akkori igazgatót már korábbról, a Németh László Gimnáziumból ismertem, ott is együtt dolgoztunk. Közel öt éven keresztül végeztem az ügyintézői feladatokat, majd amikor az akkori élelmezésvezető nyugdíjba ment, a munkám mellett elvégeztem az élelmezésvezetői tanfolyamot. 2003 óta látom el ezt a munkakört.

– Mit jelent önnek evangélikus intézményben dolgozni?

– Életem egyik fele a családom, a másik a kollégium. Szívügyemnek érzem, hogy mi és hogyan zajlik a falai között. Ha lehetőségem van rá, akkor én is igyekszem részt venni az intézmény szellemiségének alakításában. Teljes mértékben a második otthonomnak érzem a Rózsák terét. Ehhez természetesen az is kell, hogy a munkatársi közösség nagyon jó legyen. Itt az évek folyamán nagyon összetartó csapat alakult ki. A több évtizedes munkatársi kapcsolat erejét talán az jelzi a legjobban, hogy személyesen konfliktusom senkivel sem volt.

– Miben nyilvánul meg, hogy ez evangélikus intézmény?

– A szellemiségben, a neveltetésben, a gyermekekhez való viszonyulásban. Itt a diákok szeretetteljes közegben tudnak nevelkedni. Kihat rájuk, hogy összetartók vagyunk, és az is, hogy ez egyházi intézmény. Ezért is szeretik. Itt középiskolások laknak, akiknek sokszor hiányzik az otthon, a családjuk. Nálunk bár nagyobb közösségben vannak, de olyan szellemiségben lehetnek, hogy úgy érezhetik, mintha egy nagyobb család részei lennének.

– Mit takar az élelmezésvezetői munkakör?

– Étkeztetjük a diákokat és az épületben dolgozó munkatársakat. Ez nagyon szép, ugyanakkor meglehetősen összetett feladat. Nem olyan egyszerű, hogy a mai előírásokat betartva úgy főzzünk, hogy az ételt a gyermekek aztán örömmel fogyasszák el. Időről időre megkérdezzük őket, hogy milyen ételeket szeretnek, sőt pontozható étlapokkal monitorozzuk, hogy melyek ízletesek a számukra. Ezeket a visszajelzéseket figyelembe véve állítjuk össze az étrendet. Az ételek megrendelése, beszállíttatása is az én munkakörömhöz tartozik. Arra törekszem, hogy mindig minőségi és friss áruval tudjuk ellátni az étkezőket. Az étkeztetés olyan feladatkör, amiben állandóan benne kell lenni, és szívvel-lélekkel szükséges az adott teendőket ellátni.

– Bizonyára több változást is megélt a kollégiumban a több mint húsz év alatt.

– Az étkeztetés nagyon nagy mértékben változott. Kezdetben nem volt annyira változatos az étrend. Arra törekszünk, hogy lehetőségeinkhez mérten a legváltozatosabb és legegészségesebb ételeket készítsünk el. A kollégistáknál pedig azt látom, hogy a mai fiatalság sokkal több odafigyelést és kommunikációt igényel. Érzékenyebbek, sokkal több mindent szeretnének tudni. Még az élelmezés területén is szeretnének tájékozottabbak lenni. Régebben kevésbé fordult elő, most gyakori, hogy megkérdezik, az egyes ételek miként és milyen alapanyagokból készültek.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 1–2. számában jelent meg 2020. január 19-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!