6,7 millió példányban arról, mi az, amit másként nem tehetünk, és ami erőssé tesz…

6,7 millió példányban arról, mi az, amit másként nem tehetünk, és ami erőssé tesz…

Share this content.

Berlin – Idén ismét reformációi meglepetéssel rukkolt elő a Németországi Protestáns Egyház, az EKD. 6,7 millió példányban 40 napi-, és hetilap mellékleteként jelentettek meg egy 36 oldalas füzetet „crismon spezial” címen 2013. október 31., a reformáció emléknapja tiszteletére. Forrás: evangelisch.de, ekd.de, szöveg: dr. Békefy Lajos

Bizonyos országokban október 31. ugyanis nem mindenszentek előestéje, nem is a takarékosság napja, még csak nem is Halloween, hanem az európai egyházi, szellemi ébredés, a hitújítás, a reformáció emléknapja. Nem csak Németországban, hanem a katolikus többségű Chilében és – idén elsőként – El Salvadorban is, meg közvetlen szomszédságunkban, Szlovéniában is.

Luther Márton az 1521 tavaszán tartott wormsi birodalmi gyűlésen a császár és a főrendek előtt a 95 tétele visszavonására felszólító kegyúri mondatra így válaszolt: „Itt állok, másként nem tehetek”.  A találékonyan terjesztetett kiadvány a lutheri mondatból ezt a félmondatot teszi az idei évforduló mottójául: „Másként nem tehetek…”. Arról vallanak a megszólalók, a hétköznapi hősök tetteik bemutatásával, hogy mit is jelent számukra a reformált hit, hogyan születnek a hitből jó cselekedtek. Így például az egykori rostocki ellenálló NDK-s protestáns lelkészből mára szövetségi elnökké választott Joachim Gauck, vagy a világsztárként ismert német focista, Philipp Lahm, vagy az ittas vezetése miatt bűncselekménnyel megvádolt korábbi EKD elnök püspöknő, Margot Käßmann.

Németország első embere, a szövetségi elnök Gauck nagyon személyes hangon fogalmaz arra a kérdésre, mi az, ami erőssé tesz. „Az tesz erőssé, ha érezzük: másoknak jelentünk valamit. Amikor el tudjuk fogadni magunkat, cselekvőképesnek, hasznosnak érezzük az életünket”, amire az evangéliumból, személyesen Jézus Krisztustól kapunk erőt. És az is erőssé tesz, hogy felelősségünk tudatában láthatjuk: ezen a világon igenis változtathatunk, javíthatunk. A kiadványban hangsúlyosan esik szó a csapatmunkáról minden szinten: egyházban, sportban, kormányzásban és családban, meg a segítségnyújtás változatos módozataiban. Ezért szól a személyes felelősség, elkötelezettség, segíteni akarás fontosságáról sok apró példával Margot Käßmann és a focista Lahm is. A főszerkesztő, Arndt Brummer szerint ezzel a kiadvánnyal 6,7 millió példányban azt szerették volna felmutatni, mennyire lett igazi közkinccsé a keresztyénség, illetve a reformáció legalapvetőbb gondolataival, eszméivel, példáival, modelljeivel, etikájával. Mégpedig világméretekben, de a személyes élet területén is. Érdekessége a reformációi kiadványnak, hogy 20 ember életén, beszámolóján keresztül illusztrálja azt, hogyan lehet nehézségeken, betegségeken, korlátokon hittel győzni és mindent, ami hátrány(os), a javunkra fordítani. A személyes megnyilatkozásokban, válaszokban ilyen kérdések kerülnek sokoldalúan megválaszolásra: Kit szeretsz és miért? Miben reménykedsz? Mit hiszel? Ezek az emberlét alapvető kérdései, s a válaszokból kiderül, hogy az igazi jólétet a kapcsolatok hálózatának megléte, ezek sűrűsége adja ki, teremti meg. Olyan emberek is megszólalnak a füzet oldalain, akik hitük indítására jótékonysági távfutást végeznek rendszeresen rákbetegek támogatására, vagy iskolákat építenek Afganisztánban, vagy egyszerűen csak elkísérik a magatehetetlen embereket az orvoshoz. A nagyszerű magazint és a kezdeményezést az EKD mellett 100 %-ig támogatja a Protestáns Publicisztika Közössége (GEP), az EKD központi médiaszolgálata, a Protestáns Sajtószolgálat (epd). Olyan, világszerte ismert lapok, mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Süddeutsche Zeitung, a Die Welt és a Die Zeit is terjesztői közé sorakozott fel. A kiadvány annak beszédes bizonyítéka, hogyan jelenhet meg, mutatkozik meg napjaink sokrétű világában a hit cselekedetekben mások javára. És ez az igazi reformáció – ma is.  

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!