A Közel-keleti Egyházak Tanácsa azt kéri, Kelet-Jeruzsálem legyen az önálló palesztin állam fővárosa

A Közel-keleti Egyházak Tanácsa azt kéri, Kelet-Jeruzsálem legyen az önálló palesztin állam fővárosa

Share this content.

Forrás: magyarkurir.hu, Vatikáni Rádió
Lárnaka – Nicosia – Ciprus – Január 21–22-én Cipruson tartotta ülését a Közel-keleti Egyházak Tanácsa (The Middle East Council of Churches – MECC). A keresztény egységhéttel egy időben zajló találkozón a keresztényüldözéssel, a szíriai és a libanoni helyzettel, Ciprus újraegyesítésével és a független palesztin állam kérdésével foglalkoztak.

A Fides missziós hírügynökség tájékoztatása szerint II. Krizosztomosz görög ortodox érsek vendégeként Lárnakán ülésezett a testület, tagjai között jelen volt II. Efrém szír ortodox pátriárka és Louis Raphaël Sako bíboros, káld pátriárka. A találkozóról kiadott záróközleményben arra szólítanak, hogy meg kell őrizni a közel-keleti keresztények hitét és reményeit. Ugyanakkor nemcsak a keresztények szenvednek, hanem az egész térség lakossága, ezért meg kell segíteni minden kitelepítettet és migránst, aki az erőszak és a háborúk következtében elvesztette szeretteit, hogy így az egyházak továbbra is Isten gyengédségének és közelségének jelképei legyenek.

A szíriai válsággal kapcsolatban arra szólítottak, hogy a helyi és a nemzetközi erők mielőbb állítsák helyre a békét és tegyék lehetővé e belső kitelepítettek, illetve a menekültek visszatérését otthonaikba. Az ökumenikus találkozót vendégül látó Ciprus egyesítését sürgették, illetve a palesztin helyzet megoldását. Tiszteletben kell tartani a palesztinok, keresztények és muszlimok szabad vallásgyakorlását, megállítani az illegális területfoglalást. A Közel-keleti Egyházak Tanácsa Kelet-Jeruzsálemet javasolja az önálló palesztin állam fővárosának. Támogatásáról biztosítja az egyiptomi lakosságot, amely az erőszak és szélsőségesség ellen küzd. Szorgalmazzák továbbá az állampolgárság elvének széles körű alkalmazását mint a polgári élet alapvető tényezőjét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!