Pápai üzenet az Egyházak Ökumenikus Tanácsának közgyűlésére

Pápai üzenet az Egyházak Ökumenikus Tanácsának közgyűlésére

Share this content.

Róma – Busan – 2013. október 30-án kezdődött és november 8-ig tart az Egyházak Ökumenikus Tanácsának tizedik közgyűlése a koreai Busanban, az „Élet Istene, vezess el minket az igazságosságra és a békére” témáról. Ferenc pápa üzenetet küldött a találkozóra, amelyet Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke olvasott föl. Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió

A pápa hangsúlyozza: a katolikus egyháznak folytatnia kell a tanáccsal való együttműködését, amely immár hosszú múltra tekint vissza. A katolikus egyházi vezető buzgó imádságra és az evangélium szolgálatában való együttműködésre hívja Krisztus követőit. Kiemeli: a globalizált világ azt várja a keresztényektől, hogy tegyenek tanúságot a személy méltóságának értékéről, amely Istentől jön; védjék meg a fiatalok teljes körű nevelését, segítsék a személy fejlődését, amelyen keresztül az egyének és a közösségek növekedhetnek a szabadságban.

Üzenetében a pápa támogatást kér a családok számára, akik a társadalom alapsejtjét képezik; továbbá garanciát sürget a szabad vallásgyakorlás biztosítására. Az evangéliumhoz híven arra kaptunk meghívást, hogy elérjük mindazokat, akik a periférián élnek; szolidaritást vigyünk a sebezhetőbb testvéreinknek: a szegényeknek, a fogyatékkal élőknek, a születendő gyermekeknek, a betegeknek, a bevándorlóknak és a menekülteknek, az időseknek és a munkanélküli fiataloknak – fogalmaz Ferenc pápa.

A pápa kifejezte: imádkozik, hogy a koreai találkozó új lendületet és látásmódot adjon mindazoknak, akik a keresztények egységének szent ügyéért munkálkodnak.

Az Egyházak Ökumenikus Tanácsa hétévente tartja közgyűlését. Több mint háromezer hivatalos küldött vesz részt rajta 345 egyház és egyházi közösség képviseletében, amelyek a genfi szervezethez tartoznak, továbbá a nem tag egyházak és társult szervezetek egyaránt. A Római Katolikus Egyház, bár nem tagja az ökumenikus tanácsnak, együttműködik a szervezettel. A Hit és Alkotmány Bizottság célja, hogy segítse a keresztények egységét azáltal, hogy közösen gondolkodnak azokon a kérdéseken, amelyek még elválasztanak minket, elsősorban az egyháztan területén. Az együttműködést szolgálja az 1965-ben létrehozott vegyes munkabizottság, amely összehangolja a katolikusok és az Egyházak Ökumenikus Tanácsa kapcsolatát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!