Vasárnapi ige: Kiáltás az Úrhoz

Vasárnapi ige: Kiáltás az Úrhoz

Share this content.

Szöveg: Kovács Viktor, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Szorult helyzetemből adj nekem kiutat, könyörülj rajtam, hallgasd meg imámat!” (Zsolt 4,2b)

Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.” (Mt 5,4)

Micsoda erő és lélek kell ahhoz, hogy valaki kérje az Urat! Szorult helyzet, baj, tragédia, hullámvölgy, tehetetlenség, gyász, betegség és más megannyi negatív dolog ér bennünket. A hívő ember pedig (azon túl, hogy maga is megpróbál javítani helyzetén) imádkozik. „Istenem, segíts!” De ez nem amolyan szófordulat, tanult reakció csupán, hanem a szív mélyéből érkező kiáltás.

Vajon számomra is az? Vajon amikor az Istent kérem, akkor tényleg hiszem azt, hogy ő tud és akar segíteni, gyógyítani? Vagy csak – a sok minden más mellett – ezt az „eszközt” is igénybe veszem, hátha ez bejön…

Hallottam egy kifejezést, amely nagyon megütötte a fülemet: funkcionális ateizmus. Ez azt jelenti, hogy elhiszem, hogy van Isten, elhiszem, hogy bármit meg tud tenni (vagy nem tenni), de abban nem igazán hiszek, hogy velem is, bennem is megteszi.

Vajon elhiszem, hogy Isten bennem is munkálkodik? Hiszem-e azt, hogy ő meg tudja tenni, amit kérek? És elfogadom-e azt is, ha nem teszi? Elfogadom-e azzal a hittel, hogy ha benne is hagy a szorult helyzetben, ő ott van velem abban is?
*
Hiszünk, Urunk, légy segítségül hitetlenségünkben! Adj bátorságot, hogy rád bízzuk magunkat, és erőt, hogy elfogadjuk tőled, bármit is szánsz nekünk! Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!