Kapcsolataink, közösségeink

Kapcsolataink, közösségeink

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Magyari Márton
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Lapszámunk megjelenésének dátumával egy napon zárul az idei házasság hete, címlapinterjúnk ezért a rendezvénysorozat nagyköveteivel készült. A hétnek minden évben olyan házaspárok az arcai, akik saját életükkel példázzák, hogy a házasság ma sem avítt, kidobandó intézmény. A Semsei Rudolf üzletemberrel és feleségével Dobay Eszterrel készült beszélgetésből kiderül, hogy most sincs ez másként. A témánál maradva Kinyik Anita jegyzete arra hívja fel a figyelmet, hogy a házasságban újra meg újra felfedezhetők, átélhetők a kezdeti szándékok, érzések.

Izgalmas és informatív a dr. Kullmann Tamás főorvost bemutató írásunk is; frissen megjelent, Mikor forduljunk orvoshoz? 100 tünet, amelynél azonnal hívjon mentőt című kötete valóban hiánypótló.

Hallottak már önök a száz évvel ezelőtt indult gyermekvonatokról? Réthelyi Orsolya segítségével szívszorító történet nyomába eredtünk. Riportunkból fény derül rá, miként jutottak ki a múlt század húszas éveinek nyomor sújtotta, háborús vesztes Magyarországáról nélkülöző gyerekek Hollandiába.

Az ungvári evangélikus közösség történetének fejezetei címmel Kárpátaljára kalauzoljuk olvasóinkat. A város szép neogótikus evangélikus temploma sok mindent átélt fennállása óta, volt már könyvtár és tornacsarnok is. Az épület és a történelem megpróbálta evangélikus gyülekezet sorsáról olvashatnak cikkünkben.

Bár még a farsang zenés-zajos időszakát éljük, zárásként hadd ajánljam kiemelten olvasóink figyelmébe Hafenscher Károly böjtre készítő gondolatait. Zsinatunk lelkészi elnöke az „evangélikus böjt” kapcsán a bajor testvéregyház idei kezdeményezésével is szembesít. Hét hét pesszimizmus nélkül – igen komoly kihívás ez, talán mondhatom, nekünk, magyaroknak különösen, de úgy érzem, kevés szebb böjti vállalásunk lehetne, mint így készülni a feltámadás ünnepére.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!