Adyra hangolva – Megjelent a Credo friss száma

Adyra hangolva – Megjelent a Credo friss száma

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Papp Máté
Ady Endre halálának századik évfordulója adja egyházunk folyóirata, a Credo 2019/3–4. számának fő vonulatát körkérdés formájában; a megkérdezett művészek, teológusok, tanárok, tudósok személyes olvasmányélményeikre támaszkodva idézik meg azt az Ady-jelenséget, amely a közölt szövegek tanúsága szerint szerves részét alkotja – sőt alakítója is – a kortárs kultúrának és közgondolkodásnak.

Horváth Ivánnak az Ómagyar Máriasiralomról szóló, széles kitekintésű tanulmánya ugyancsak hivatkozik Ady életművére, akárcsak Kósa Ferenc a vele készült posztumusz interjúban. A 2018 decemberében elhunyt Kossuth-díjas filmrendező Nagy Lászlóval kötött barátságáról és Ady Endre szellemi nagyságáról is szól a „Fejét, jussát, szívét kobozzák…” címmel közzétett szövegben. Érdekes adalék, hogy az eredetileg 2015-ben készült interjút egy kortárs irodalmi folyóirat e miatt a Kósa által a beszélgetésben idézett – kultúrpolitikailag is aktualizálható – Ady-sor miatt nem jelentette meg, így láthat napvilágot most a Credo hasábjain.

A dupla lapszám tartalmából érdemes még kiemelni Veress Ferenc művészettörténésznek a Sopron környéki templomi oltárokról és környezetükről írt tanulmányát, Szabó András Péternek a 16–17. századi felföldi lelkészdinasztiákról szóló értekezését, Csepregi Zoltán Ároni ház című írását az evangélikus lelkészi kar 17–19. századi vérrokonsági hálózatosodásáról, valamint Laborczi Dóra beszélgetését Takácsné Kovácsházi Zelma Deák téri nyugalmazott lelkésszel; az interjú személyessége egyszerre szolgál történelmi és egyházi tanúságtétellel.

A Szemle rovatban ezúttal többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza-kiállításáról, Nádas Alexandra egyik képsorozatáról, Paul Klee különleges kiállítású kötetekben megjelent angyalrajzairól, Turbuly Lilla, G. István László, illetve Géher István verseskönyveiről olvashatnak.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 3–4. számában jelent meg 2020. február 2-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Credo - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!