Gyermekvonatok régi-új kontextusban – egy hiánypótló kultúrtörténeti kutatás dokumentumai

Gyermekvonatok régi-új kontextusban – egy hiánypótló kultúrtörténeti kutatás dokumentumai

Share this content.

Szöveg: Kinyik Anita
Budapest – Gyermekvonatnak nemcsak a mai, Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig közlekedő, úttörőemlékeket idéző „nosztalgiajáratot” nevezzük, hanem azt a – köztudatban alig-alig ismert – nemzetközi segélyakció keretében magyar gyermekeket külföldre szállító nagy monstrumot is, amely a Keleti pályaudvarról gördült ki először száz éve. Az első humanitárius gyermekvonat 1920. február 8-án ünnepélyes keretek között hatszáz gyermekkel a „fedélzetén” indult útnak Hollandia felé.

A mai jóléti társadalom polgárainak belegondolni is nehéz, milyen körülmények uralkodhattak idehaza a ’20-as években, a gyermekvonatok történetének kezdetén. Hollandia volt az első és legmeghatározóbb ország (kisebb mértékben Svájc, Svédország, valamint Nagy-Britannia, 1923-től pedig Belgium), amely a vesztes Magyarországnak gazdaságilag kiszolgáltatott, belpolitikailag értelmezhetetlen, külpolitikailag elszigetelt és társadalmilag elszegényedett helyzetében segítő kezet nyújtott. 

A tíz éven át zajló, magyar oldalról az Országos Gyermekvédő Liga szervezésében működő akció több mint hatvanezer magyar gyermekeknek biztosított külföldi pótszülőket, az esetek legnagyobb százalékában életre szóló pozitív élményeket, meghatározó kulturális perspektívatágulást és fizikai fölerősödést. A több hónapos külföldi kinttartózkodási lehetőségnek számtalan kultúrtörténeti hatása van ma is mind a fogadó országok, mind Magyarország történetében. A korhű dokumentumok – szépia fotók, hálaajándékok, lelkes újságcikkek, a „tejjel és mézzel folyó” országból hazaírt gyermeklevelek – pedig érzékletesen illusztrálják az akkori szellemi-lelki miliőt, és élővé teszik ezeket az elsőre talán „hihetetlen” történeteket az érdeklődők számára. A dokumentumok segítségével számos tudományos szempontú megközelítésből ad betekintést a gyermekvonatok történetébe a 2020. február 11-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban illusztris holland és belga vendégekkel bemutatott – A gyermekvonatokÉlő híd Magyarország, Hollandia és Belgium között az első világháború után című – hiánypótló kultúrtörténeti tanulmánykötetet. 

A L’Harmattan Kiadó és az Uitgeverij Verloren kiadó gondozásában megjelent, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Néderlandisztika Tanszékének irányításával működő nemzetközi kutatócsoport sokéves munkáját összefoglaló interdiszciplináris tanulmánykötet elsődleges célja a gyermekvonatok témájának köztudatba emelése mellett a további történetek gyűjtése. Réthelyi Orsolya tanszékvezető, történész-irodalmár továbbra is várja a gyermekvonatok személyes történeteit a családi archívumban őrző érintettek jelentkezését.

Részletes riportot olvashatnak a témában Réthelyi Orsolya gazdag beszámolójának köszönhetően az Evangélikus Élet magazin legújabb, február 16–23-ai számában. A cikkből megtudhatják az olvasók, milyen ismeretterjesztő programokkal készül a kutatócsoport az idei centenáriumra, melyek a legfőbb szakmai célkitűzéseik, emberi motivációik, továbbá, hogy milyen evangélikus (és más felekezeti) vonatkozásai vannak a száz évvel ezelőtti nagyszabású akciónak. 

Címkék: gyermekvonat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!