Az Evangélikus Külmissziói Egyesület munkatársai egészségügyi tábort szerveztek Nairobiban

Az Evangélikus Külmissziói Egyesület munkatársai egészségügyi tábort szerveztek Nairobiban

Share this content.

Szöveg: Bálint Márton
Nairobi – Ahogyan arról honlapunkon is beszámoltunk, a Magyarországi Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) tizenhárom önkéntese indult el 2020. február 15-én a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Kenyába. Nairobiba érve „Medical Camp”-et (egészségügyi tábort) szerveztek az egyesület pártfogoltjai számára.

„A tábornak nemrégiben vége lett és örömmel jelenthetjük, hogy gördülékenyebben nem is mehetett volna semmi – adta hírül Bálint Márton. – Mind a helyiek részéről, mind a magyar csapat részéről is szuperül sikerült az esemény. A táborhelyen volt egy kisebb medence, az volt a gyerekek számára a fő attrakció természetesen, hiszen ők gyakorlatilag sosem jutnak el ilyen helyekre. Az orvosi vizsgálatok jól zajlottak, kemény munka folyt, de végigvizsgálták az összes gyerkőcöt és a néhány kísérőt.”

Az igei szolgálatokat részben a helyi lelkészek, részben pedig B. Pintér Márta lelkésznő végezte. A gyerekeknek kiosztották a Magyarországról vitt ajándékcsomagokat: az egyesület programját – a segítők adományain túl – anyagilag a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa támogatta, a jelentős vitaminkészletről pedig a Béres Gyógyszergyár Zrt. gondoskodott. 

A beszámoló szerint építkezések és fejlődés látszik Nairobiban, a város egy-két épp felkapott negyedében komoly irodaházakat és apartmanokat építenek. Ugyanakkor az emberek életkörülményei ugyanannyira nehezek, mint korábban voltak... 

„Vidéken az élet változatlan, de elterjedt a mobiltelefon használata – számolt be Bálint Márton. – Gyakorlatilag mindenkinek van készüléke, a fizetésekre és vásárlásokra is azt használják; természetesen legtöbb embernek nincs is bankszámlája, így a mobiltelefon ilyen célú használata nagyon jó megoldás. A sáskajárás durván érinti az országot, és arról szólnak a hírek, hogy lepetéztek a sáskák, így előfordulhat, hogy áprilisban újraindul a borzalmas mértékű sáskajárás. A táborban is volt olyan család, akit érintett ez, és mivel nem tudtak enni adni az állataiknak, így azok elpusztultak. A főváros környezetében nincsenek sáskák – egyelőre. Jó tudni és érezni, hogy velünk az Isten, és az otthoniak imával támogatnak bennünket!" – írta Bálint Márton.

További beszámolóval a csapat hazaérkezésekor jelentkezünk honlapunkon.

KÉPRIPORT:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!