Gyakornoki rendszert vezetnek be az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Gyakornoki rendszert vezetnek be az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Share this content.

Szöveg: Tiborcz Dániel, Udvaros Dóra
Budapest – „Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata (EHE HÖK) új kezdeményezést indított el az előző félévben: egy új, a hallgatóság számára nagy segítséget és tapasztalatszerzési lehetőséget rejtegető gyakornoki rendszer létrehozását szeretnénk elérni – írta szerkesztőségünknek Tiborcz Dániel a HÖK alelnöke. – Ugyanakkor reménység szerint ez egy olyan kapcsolódási pont is lehet a hallgatóság és a gyülekezetek, az egyház és az egyetem között, melyben a felek kölcsönösen megismerhetik egymást, a teológushallgatók tapasztalatot szerezhetnek gyülekezeti szolgálatban, valamint mindez a gyülekezetek, egyházmegyék számára is segítséget jelenthet az elvégzendő feladatokban.”

Az új rendszer szerint az EHE hallgatói – szerződés keretében – megállapodnának egy adott egyházmegyével vagy gyülekezettel, amelyben hétvégenként szolgálatot teljesítenének, és ezért egy, a tanulmányaikra fordítandó ösztöndíjban részesülnének. Ez sok szempontból nagy lehetőségeket rejt: a hallgatóság budapesti tanulmányainak anyagi megkönnyítését, szolgálati lehetőséget, mely már teológushallgató korban is nagyon fontos, ezen kívül találkozási alkalmat, a gyülekezeteknek, egyházmegyéknek való segítségnyújtást, valamint annak a lehetőségét, hogy a gyülekezetek egy teológushallgatóval megismerkedjenek, az ő szolgálatait igénybe vegyék.

„Hallgatóként nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez a lehetőség meg is valósulhasson, mert mi is vágyakozunk a szolgálat megtapasztalására a tanulmányaink mellett, valamint szükségünk is van segítségre tapasztalati, megélhetési szempontból. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy nem csak a hallgatóság számára lehet fontos ez a lehetőség, hiszen szükség lehet az EHE hallgatóinak segítségére is. Reméljük, hogy sokan élnek ezzel a lehetőséggel! Kérjük hordozzák imádságban egyházunk jövendő szolgálattevő generációit!” – tette hozzá Tiborcz Dániel.

Udvaros Dóra teológushallgató véleménye a kezdeményezésről: 

„Egyetemista hallgatóként nagyszerű ötletnek tartom a gyakornoki program kidolgozását, bevezetését. Legtöbben már teológus hallgatóként is sokat szolgálunk, részt veszünk a közösségi eseményekben, bekapcsolódunk a gyülekezeti életbe. Persze úgy vélem, a szolgálatra önmagában sosem, mint anyagi forrásra tekintünk, mégis áldássá és segítséggé válhat, ha olyan programba kapcsolódhatunk be, amely anyagilag is támogat és ezúton is segíti a tanulmányainkat. A gyakornoki program által kapott juttatás sokunk számára jelentős és biztos pénzügyi támogatást jelentene. Fontos még megemlíteni azt, hogy ezáltal olyan kölcsönös munkakapcsolatra tehetnénk szert, amely erősíti küldetéstudatunkat, szolgálatra készségünket, valamint felkészít a jövőbeni munkavégzés számos területére, s így áldás lehet egyházunknak, egyházmegyéinknek, gyülekezeteinknek, valamint áldássá válhat számunkra is.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!