Vasárnapi ige: Végére érünk-e egyszer a titkoknak?

Vasárnapi ige: Végére érünk-e egyszer a titkoknak?

Share this content.

Szöveg: Csepregi András, kép: Péreli Zsuzsa: Éjjeli Nap, nappali Hold (1998), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

De van Isten a mennyben, aki feltárja a titkokat.” (Dán 2,28a)
Benne [Krisztusban] van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve.” (Kol 2,3)

Életünk titkokkal van tele. Gyermekkorunkban, amikor eszmélődni kezdünk, nagyon keveset tudunk arról, hogy honnan jövünk, kik a szüleink és a nagyszüleink, mit hozunk magunkkal. Igaz ez nemcsak az árvákra, az állami gondozásban, nevelőszülőknél felcseperedőkre, a gyökereiket korán elhagyókra, hanem a több generációs nagycsaládokban felnövő gyerekekre is, aki szüleikkel és nagyszüleikkel naponta találkoznak és gyakran beszélgetnek. A beszélgetéseknek lehetnek fehér foltjai, az idősebbek életének lehetnek olyan részletei, amelyeket nem tudnak vagy nem akarnak megosztani. Talán maguk sem értik, hogy mi miért történt, keresik, de nem találják a szavakat. Talán szégyellik. Talán meg akarják könnyíteni gyermekeik életét a nemtudás irgalmával. Talán azt akarják, hogy a fiatalok kezdjenek tiszta lappal új életet, ne kelljen tovább cipelniük a régit. A titokban tartott történetek viszont ott várakoznak az ajtónk előtt, és néha be is lépnek az ajtón.

Felnőttkorunkat gyakran a titkokra való rátalálások ismétlődő élményeként éljük meg, és talán fel is tesszük a kérdést: végére érünk-e egyszer a titkoknak? Lehet, hogy itt soha. Talán Istennél, a mennyben? Vagy Krisztusban, aki feltár nekünk mindent, amire itt és most szükségünk lehet?
*
Titkok gazdája, Istenünk! Köszönjük, hogy életünk titkait a te kezedben tudhatjuk. Te rejted el előlünk, amit jónak látsz, és te nyitod meg nekünk, ami életünket gazdagítja. Köszönjük neked az örömöt és lelkesedést okozó felismeréseket. De köszönjük a fájdalmas titkokat is, amelyek csiszolhatják érzékenységünket, növelhetik teherbírásunkat, edzhetik szeretetünket. Titkaink között is maradj velünk! Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!