Vasárnapi ige: Sötétben nem szabad irányt váltani!

Vasárnapi ige: Sötétben nem szabad irányt váltani!

Share this content.

Szöveg: Szigethy Szilárd, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Amikor elcsügged a lelkem, te akkor is ismered utamat.” (Zsolt 142,4a)
Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban…” (2Kor 1,3–4)

Diákzenekarunk egyik koncertje után hazafelé vezettem iskolánk kisbuszát. Először csak néhány pillantásra, később több másodpercre sötétedett el teljesen a világításom. Vaksötétben gurultunk az országúton. Szemből is jöttek, hátulról is követtek. Egészen ijesztő volt. Nem láttam az utat azokban a pillanatokban. Eszembe jutottak atyai jó barátom bölcs szavai: Sötétben nem szabad irányt váltani! – mondta élettapasztalattól gazdag bölcsességével szeretett szerzetes testvérem. Igaza volt.

Amikor rosszul mennek a dolgok, amikor elcsügged az ember, mintha egészen besötétedne körülöttünk a világ. Az ilyen megnehezült időkben könnyen hozhatunk meggondolatlan döntéseket. Nem érdemes. Ilyenkor várni kell. Várni, és közben Istenünkhöz kiáltani segítségért, vezetésért.

Sötétben nem szabad irányt váltani. Talán épp hitünk próbatétele ez a sötét. Megváltó Urunk látja az utunkat. Vajon én rá merek-e hagyatkozni? Hiszem-e, hogy megsegít? Tudok-e gyermeki bizalommal ráhagyatkozni: tudva, ő mindig, most is jót tartogat számomra?

Éjszaka pihenni kell. A sötét életszakaszok idején pedig még jobban szerető mennyei Atyánkra hagyatkozni.

Sötétben nem szabad irányt váltani.

Urunk még a sötétben is vezet minket. Csak bízzuk rá magunkat!
*
Köszönöm, Istenem, hogy mindig biztos lehetek abban, hogy te szeretsz engem és családomat. Növeld és erősítsd hitemet! Kérlek, iránytartó, életet megtartó békességeddel vezess akkor is, amikor elcsügged a lelkem. Hadd bízzam rád magam egészen: én hozzád kiáltok, és tőled kérek segítséget. Tudom, hogy szeretsz minket. És ez mindennél megnyugtatóbb. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!