A Lutheránus Világszövetség vezetői imádságra buzdítanak a nehéz időkben

A Lutheránus Világszövetség vezetői imádságra buzdítanak a nehéz időkben

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Balicza Klára
Genf – „Minden nap új híreket kapunk a COVID-19, azaz a koronavírus terjedéséről. A világ számos országában korlátozó intézkedéseket vezetnek be, hogy kordában tartsák a terjedést és elkerüljék az egészségügyi ellátó rendszer túlterhelődését” – írták a Lutheránus Világszövetség vezetői, dr. Musa Panti Filibus érsek, LVSZ elnök és dr. Martin Junge LVSZ főtitkár a tagegyházaknak írt levelükben, majd így folytatták: „A március 10-re szóló útmutatói igében ezt olvashattuk: Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét (2Tim 1,7). Szeretnénk bátorítani az LVSZ tagegyházait, annak vezetőit és tagjait, hogy ezekben a nehéz időkben véssék jól szívükbe ezt a bibliai verset.”

„Továbbra is bíznunk kell abban, hogy a könyörülő Isten jelen van az emberek között. Bátorságot meríthetünk abból a meggyőződésből, hogy Isten soha nem hagy el bennünket, még akkor sem, amikor a kereszt terhét tapasztaljuk meg. Krisztus keresztjére az erő és remény jeleként tekinthetünk. Az imént idézett ige a józanság mellett a felebarát iránti szeretetre is buzdít. A szeretet és a józanság összetartoznak, ez a jelenlegi helyzetben különösen fontos számunkra. Azzal, hogy tartózkodunk minden olyan kontaktustól, ami elkerülhető, kimutathatjuk szeretetünket és aggódásunkat a legsebezhetőbbek iránt. Ezért kérjük, hogy a józanságot és önmérsékletet Isten ajándékaként fogjuk fel”  buzított dr. Musa Panti Filibus érsek, LVSZ elnök és dr. Martin Junge LVSZ főtitkár.

Különleges körülmények között ez akár az összejöveteleink és istentiszteleteink gyakorlatának felülvizsgálatát is jelentheti. Hálásak vagyunk az ázsiai LVSZ tagegyházak példamutatásáért e tekintetben (https://www.lutheranworld.org/news/churches-asia-advise-prudence-covid19-outbreak), és bátorítunk arra, hogy tegyük meg a megfelelő lépéseket a vírus kordában tartásának és a gyengébbek védelmének érdekében."

Továbbra is javasoljuk, hogy kövessük az adott ország hivatalos egészségügyi szerveinek útmutatását. . Vessünk gátat a sok téves információ terjedésének azzal, hogy hivatalos forrásokra, pl. az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) támaszkodunk. (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019)” – írták továbbá. 

Kérjük a tagegyházakat, hogy imádkozzanak egymásért szerte a világon, különös tekintettel azokra az országokra és egyházakra, amelyek a járvány terjedésének epicentrumában vannak. Nehézséget okoz, hogy napi kapcsolatainkat nem tudjuk az eddig megszokott módokon megélni. A munkavállalók és az üzleti tulajdonosok a jövő miatt aggódnak. A különböző korosztályú emberek az egészségüket féltik. Miközben próbáljuk ezt az új kihívást kezelni, emlékeztetni szeretnénk az embereket azokra a betegekre is, akik napi szinten néznek szembe más jellegű egészségügyi problémákkal: a Dengue-lázzal, a maláriával, a sokak számára továbbra is pusztító valóságot jelentő HIV & AIDS megbetegedéssel vagy más életveszélyes állapotokkal.

Imádkozunk azért, hogy a koronavírus ne tegyen bennünket közömbössé a fentebb említett problémák iránt sem, hanem segítsen bennünket az emberi élet törékenységének megtapasztalása a felebarátért mondott imádságban és a szolgáló szeretetben (Lk 10,25-37). Alázatos lélekkel osztjuk meg ezeket a gondolatainkat evangélikus testvéreinkkel és imádságban hordozzuk egész közösségünket.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!