Teológusok találkoztak Fabiny Tamás elnök-püspökkel

Teológusok találkoztak Fabiny Tamás elnök-püspökkel

Share this content.

Szöveg: Nagy Ádám, fotó: Csűry Csaba
Budapest – Északi egyházkerületi teológusok csoportja érkezett 2020. március 12-én, csütörtökön Fabiny Tamás elnök-püspökhöz. A szép, napos idő lehetőséget adott arra, hogy a beszélgetésre a szabadban kerüljön sor, ezért a kertben terített asztal körül telepedtek le.

Fabiny Tamás az újonnan kialakuló gyakornoki rendszerről kérdezte a hallgatókat, valamint korábban végzett szolgálataikról. A diákok a gyakornoki rendszer jó úton haladásáról adtak hírt, és személyes véleményüket, tapasztalataikat osztották meg a témával kapcsolatban. Mindenki végzett már különböző gyülekezeti szolgálatokat, nem csak a szupplikációk alkalmával. Felmerült a felkészülés fontossága, melyben az egyetem mellett a fogadó lelkésznek is szerepe van. 

Az úrvacsora évét alapul véve, ráhangolódásként az áhítatra közösen énekelték a Himnusz az égi-földi kenyérről című éneket. Tamás püspök tartott áhítatot, melyben Illés próféta történetét hozta példának, melyben két bajban lévő ember találkozik és sorsközösséget vállal egymással. A feladat, melyet Illés kapott Istentől, és a társak kiemelték őt a korábbi depressziójából. 

A diskurzus ezután a koronavírussal kapcsolatos aktualitásokból indult ki, mely érinti az egyházi életet is. A püspöki nyilatkozatról és a Püspöki Tanács iránymutatásáról esett szó, tapasztalatok megosztásával, a vélemények megosztásával. A hallgatók egyetértettek abban, hogy fontos komolyan venni és betartani ezeket - beszámolóikból azonban vegyes kép mutatkozott, mely arra vonatkozott, hogy gyülekezetekben hogyan valósítják meg az utasításokat.

Kérdéseiket is feltették a püspöknek a teológusok, az eucharisztia ökumenikus vételről, valamint otthoni gyakorlatáról. A püspök vezetésével közösen gondolkoztak a felvetett kérdésekről. Zárásként közös imára csendesedtek el; ki-ki a szívén lévő fohásszal fordult megtartó Istenünkhöz. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!