Az utolsó… – Püspöki látogatás Domonyban

Az utolsó… – Püspöki látogatás Domonyban

Share this content.

Szöveg: Sághy Balázs, fotó: Csűry Csaba, Somogyi András, videó: Sághy András, utómunka: Győri András Timótheus
Domony – Az elmúlt hétvégén Carsten Rentzing korábbi szász püspök, a Martin-Luther-Bund jelenlegi elnöke Fabiny Tamás elnök-püspökkel együtt szolgált a domonyi és vácegresi gyülekezetekben. Az általuk hirdetett igére talán nagyobb szükség volt, mint valaha a tanácstalanság és a koronavírus-járvány idején.

Utolsó... – Igen, sajnos a böjti istentiszteletünkön ki kellett mondanunk azt a szomorú mondatot, hogy bizony, minden valószínűség szerint, egy időre be kell zárnunk a domonyi és a vácegresi templomajtókat. Az előttünk álló hetekben harangjaink nem fognak a közösségbe hívogatni. Ebben a helyzetben, amit a félelmetes vírus okoz az életünkben, nem vállalhatjuk a kockázatot, hogy éppen a templomból viszik majd haza az emberek a betegséget. Persze, hogy megértettük az elkerülhetetlent, azonban mégis lesújtva éreztük magunkat.

A megrendültségünkben nagy vigasztalást jelentett a számunkra, hogy épp most, mielőtt egy ideig nem láthatjuk egymást majd a templomban, különleges találkozásban lehetett részünk. Carsten Rentzing korábbi szász püspök, a Martin-Luther-Bund elnöke Fabiny Tamás elnök-püspök társaságában látogatott el hozzánk.

Az általuk hirdetett igére talán nagyobb szükségünk volt ezekben az időkben, mint valaha, hiszen a tanácstalanság, a veszély közelsége miatt ösztönösen valamilyen biztos pont felé szeretnénk fordulni, kapaszkodókat keresni. Jézus Krisztus az egyetlen ilyen stabil pont, az ő követése kirajzolja majd előttünk az utat, amit most csak nagyon ködösen látunk. 

Az ünnepet még ünnepibbé tette Domonyban a gyülekezet kórusának és dicsőítő csapatának szolgálata, illetve Vácegresen az alkalmat követő bőséges és gondosan előkészített ebéd.

Eszembe jutott egy pillanatra Illés próféta, aki a gazdag, többszöri étkezést követően, annak az ételnek az erejével ment negyven napon és éjjelen át egészen az Isten hegyéig. Valahogy így indultunk mi is neki ennek az istentisztelet nélküli pusztaságnak: gazdagon feltöltekeztünk lelki táplálékkal, és reméljünk, kitart az út végéig, amikor megérkezünk a régi helyünkre, a templompadunkba.

KÉPGALÉRIA:

VIDEÓK:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!