Hogyan (l)együnk együtt? – Újszövetségi asztal- és sorsközösségminták – A magyar tudomány ünnepe az Evangélikus Hittudományi Egyetemen – VIDEÓKKAL!

Hogyan (l)együnk együtt? – Újszövetségi asztal- és sorsközösségminták – A magyar tudomány ünnepe az Evangélikus Hittudományi Egyetemen – VIDEÓKKAL!

Share this content.

Budapest – Ökumenikus eszmecserét folytattak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a magyar tudomány napja apropóján arról, mit jelent a Krisztus-követés kihívása egy közösség számára az étkezőasztaltól az Úr asztaláig. Jut-e hely mindenkinek az egyházban? – tették fel a kérdést 2013. november 7-én. A nap végén doktorrá avatásra és egyetemi tanárok beiktatására is sor került. Honlapunkon az előadásokat meglehet újra hallgatni. Szöveg: evangelikus.hu, videó: Győri András Timótheus
Szabó Lajos rektor megnyitója után „Megvetitek Isten egyházát és megszégyenítitek a nincsteleneket?" (1Kor 11,22) - A kora keresztény közösségek társadalmi háttere az Első korinthusi levél tükrében címmel Zamfir Korinna, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Római Katolikus Teológiai Kar docensének előadását hallgathatták meg.

Utána Pecsuk Ottó, a Károli Gáspár Református Egyetem, Hittudományi Karának adjunktusa adott elő a „Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket" (Róm 15,7) - Az 1. századi római gyülekezetek belső konfliktusai témájában.

Szünet után A morzsára váró koldustól az asztal vendégéig - Éhezés és lakoma Lukács Evangéliumában címmel Cserháti Márta az EHE Újszövetségi Tanszékének docense előadása következett.

„Ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban” (Gal 3,28) címmel a nap előadói folytattak kerekasztal beszélgetést Bácskai Károly adjunktus, megbízott újszövetségi tanszékvezető irányításával.

Ezután Szalai András doktorrá avatására került sor.

Gáncs Péter elnök-püspök igei szolgálatával, a zuglói evangélikus templomban istentisztelet keretében beiktatták Béres Tamás és Korányi András egyetemi tanárokat, akik később az Evangélikus Hittudományi Egyetem 2. emeleti dísztermében megtartották székfoglaló előadásaikat.

Béres Tamás A keresztény hitvallás kifejtése és a rendszerszerveződés elméletei címmel, Korányi András pedig „Ha én rózsa volnék..." - A történelem mint megújító tapasztalat címmel szólt a megjelentekhez.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!