Láthatatlan szolgálat

Láthatatlan szolgálat

Share this content.

Forrás: Evangélikus Újság – Evanjelické Listy – a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség lapja, 2019/4., Evangélikus Élet, szöveg: Tóthné Szilvási Krisztina
Bennem többször felmerül a csodálat a vasárnapi istentiszteletre megérkezve: milyen jó, hogy van a gyülekezetünkben egy „láthatatlan szolgáló”! Hogy ki lehet ez? Az egyházfi.

A gyülekezeteknél talán ez az egyik legfontosabb szolgálat: biztosítja, hogy az istentiszteletek mindig zavartalanok legyenek. Az egyházfi gondos munkájának eredményét láthatjuk minden vasárnap és ünnepnap az istentiszteletre érkezve. Az ő feladata nyitni és zárni a templom kapuit, felkapcsolni a lámpákat, előkészíteni az énekeskönyveket és az úrvacsorai kellékeket, kirakni az énekszámokat a táblára. Az ő keze munkájának köszönhető a megfelelő színű terítő és az égő gyertyák az oltáron, a szebbnél szebb virágok. Ő szokott harangozni az esküvők, temetések alkalmával, és még számos más dolgot elvégez, amelyeket felsorolni sem tudok.

Erről gondoskodott húsz éven keresztül Lestyán Györgyné, Anci néni. Hétről hétre fáradhatatlanul előkészített mindent, ami az istentisztelethez kellett. Mindig elsőnek érkezett a templomba, és utolsóként távozott; nem kevés időt áldozott erre a vasárnap délelőttjéből. Hét közben takarította, rendezgette, szépítgette a templomot és környékét, fogadta az időnként megjelenő turistákat, vendégeket, akik meg akarták nézni a templomot és megcsodálni a kilátást a toronyból.

Anci néni 2017. december 31-én befejezte szolgálatát, manapság gyülekezetünk megbecsült tagjaként látogatja az istentiszteleteket és a gyülekezeti alkalmakat. Anci néni búcsúzása után sem maradt a templom, a gyülekezet egyházfi nélkül, hiszen ezt a nagyon szép és fontos szolgálatot Francziszti Jánosné, Anci néni vállalta el és viszi tovább, aki szintén szívvel-lélekkel, nagyon nagy gondossággal végzi feladatát. Bízunk benne, hogy még sokáig örömét leli ebben a munkában. Köszönjük mindkettejük szolgálatát, és az Úr Isten áldását kérjük további életükre!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 7–8. számában jelent meg 2020. március 1-jén.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!