Történetében először választott nőt moderátorává az EVT Központi Bizottsága

Történetében először választott nőt moderátorává az EVT Központi Bizottsága

Share this content.

Puszan – Busan – A puszani nagygyűlés megválasztotta a Központi Bizottság tagjai közül az EVT új moderátorát dr. Agnes Aboum, korábbi afrikai elnök személyében. Aboum a kenyai anglikán egyház tagja, az Uppsala-i Egyetemen szerzett doktori címet pedagógiából. Forrás: reformatus.hu, Külügyi Iroda

Korábban az EVT ifjúsági irodáján dolgozott, majd a Gazdaság és fenntartható társadalom munkacsoport moderátora volt. Az afrikai fejlesztési politika és békefolyamatok szakértője, a kenyai egyházak és az Egyházak Afrikai Tanácsának tanácsadója. A moderátor az elkövetkező hét évben a Központi Bizottság élén áll és a főtitkárral együtt vezeti az EVT közösségét. 

Központi Bizottságot (KB), amelynek Bölcskei Gusztáv is tagja lett, a nagygyűlés választja a jelenlévő egyházi delegáltak közül. A KB az EVT legfelsőbb vezetőtestülete két nagygyűlés között és 12-18 havonta ülésezik. A KB felelőssége, hogy a nagygyűlés által elfogadott ügyrendet megvalósítsa, a szervezet programjait felügyelje és a költségvetését elfogadja.

A nagygyűlés, mint ismeretes, az elnököket is megválasztja, akik egyben valamennyien a KB tagjai is. A 120 fős Központi Bizottság tagjai közül választják meg a 25 tagot számláló Végrehajtó Bizottságot (VB), amibe az ún. tisztviselők is (az elnökök közül választott moderátor és két moderátor helyettes, illetve a főtitkár) és a program- illetve pénzügyi bizottság elnökei is beletartoznak. A VB felelősségi köre limitált; állandó feladatai közé tartozik a KB által ráruházott és sürgős feladatok mellett, az EVT programjaiban dolgozó munkatársak kinevezése, illetve a programok és a költségvetés folyamatos felügyelete. A főtitkár mindkét bizottságnak hivatalból tagja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!