Utómunkával a minőségi felvételekért – Technikai tanácsok videók készítéséhez 2.

Utómunkával a minőségi felvételekért – Technikai tanácsok videók készítéséhez 2.

Share this content.

Szöveg: Győri András Timótheus
Budapest – Győri András Timótheus kollégánk az elmúlt héten már adott technikai tanácsokat azoknak a gyülekezeteknek, lelkészeknek, akik most rákényszerültek arra, hogy videót vagy hangfelvételeket készítsenek istentiszteleteikről. Az operatőr, vágó és rendező kollégánk folytatta tanácsait.

Sokkal nézhetőbbé tehetjük felvételeinket, ha mobilunkhoz beszerzünk egy, a képünket stabilizáló giroszkópot. Ezek az úgynevezett „glimbalok” aránylag olcsón megvásárolhatóak. Vannak olyan giroszkópok, melyeket kis kamerákkal felszerelve árulnak (Pl.: DJI OSMO), és olyanok is, melyekre kis GOPRO kamerákat lehet feltenni.

HANDYCAM

A handycam előnye az, hogy zoom optikájuk van, melynek segítségével változtatni tudjuk látószögünket. Ezek a kamerák panoráma fejes állványra tehetők, így aránylag stabil képet biztosítanak és lassú jobbra-balra, valamint föl-le mozgásokra (svenkekre) is képesek leszünk a fix közeli és tágabb képkivágások mellett. (Figyelem! Kis látószöggel, tehát beközelített zoommal nem ajánlatos svenkelni, csak nagy látószöggel, mert akármilyen lassan mozgatjuk a kamerát, nem leszünk képesek remegésmentes felvételt készíteni.)

Ezek kamerák teljesen automatikusak, 10 000 és 200 000 Ft közötti áron kaphatók.

Nem sokkal drágább – 250 000 Ft körül – kamerák (Pl.: SONY AX53) nagy előnye, hogy az automatikát ki lehet kapcsolni, illetve érintő paneljén keresztül a menüjében több funkció kézzel beállítható. Ráadásként, 5 pontos beépített giroszkója is van, ezzel pedig stabil képeket készíthetünk. Növeli a lehetőségeinket, hogy gyorsított és lassított (time elapse, slow motion) felvételeket is készíthetünk ezzel a kamerával.

A másik nagy előnye, hogy beépített mikrofonjaival (LINEAR PCM) hangfelvételt rögzít, ezért még zenei felvételekre, jó atmoszférára is kiválóan alkalmas és még külső mikrofon is csatlakoztatható hozzá. Ezáltal professzionális hangminőségű interjúkat, podcastokat, áhítatokat készíthetünk egy nagyon olcsó, 10 000 Ft alatt lévő dinamikus mikrofonnal is.

UTÓMUNKA

Felvételeink hatásosságát és „fogyaszhatóságát” sokszorosára növelhetjük azzal, ha jól megszerkesztjük őket. A hangfelvételeknél például az "őő"-zéseket, nyelvbotlásokat, ismétléseket kivágjuk, vagy szórenden változtatunk, illetve zenével, vagy atmoszférával feldobjuk. Döbbenetes, hogy az eredeti felvételünk hosszát ezáltal mennyivel le tudjuk csökkenteni így és ezáltal hallgathatóbbá, nézhetőbbé tesszük műsorunkat.

A videónál is hangra vágjunk, ám itt le kell fednünk a vágás következtében megjelenő képugrásokat. Már a felvételek készítésekor gondolnunk kell arra, hogy fel kell vegyünk olyan „vágó” képeket, melyek témánkhoz illenek akár direkt, vagy akár asszociatív módon. Ha már két kameránk van az egyikkel egy tágabb (kistotál) képet, a másikkal egy szűkebb, közeli képet rögzítsünk például a beszélőről, így sokkal könnyebb lesz az utómunka számunkra.

A szerkesztéshez szükséges, ingyenes utómunka szoftverek az internetről letölthetők és kezelésük könnyen megtanulható a YouTube-on található oktatófilmekkel. Minden említett eszközről kigyűjtöttem pár linkeket, de az interneten böngészve számtalan lehetőséget találunk arra, hogy pénztárcánk és szükségleteink összhangba kerüljenek.

Ha valaki a többkamerás élő felvételt preferálja, az forduljon tanácsért ahhoz, aki évek óta dolgozik ebben a műfajban.

 

HASZNOS LINKEK:

A LEGOLCSÓBB GLIMBALOK:

10.000 Ft alatt

20.000 – 60.000Ft

GOPRO KAMERÁK:

20.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig

OSMO DJI KAMERÁK GIROSZKÓPPAL:

100.000 Ft felett

HANDYCAM:

20.000 Ft-tól ITT vagy ITT

AX53

KAMERAÁLLVÁNYOK: 

10.000 Ft-tól ITT vagy ITT

DINAMIKUS MIKROFONOK:

ITT

INGYENES UTÓMUNKA SZOFTVEREK:

Win10 moviemaker ITT vagy ITT

ÉLŐ ADÁS:

ITT

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!