NYITOK: ingyen oktatást nyújtó központ nyílt a szarvasi Csatai iskolában

NYITOK: ingyen oktatást nyújtó központ nyílt a szarvasi Csatai iskolában

Share this content.

Szarvas – 2013. november 8-án, a korábbi „Tessedikkel a XXI. századba” Népfőiskola helyszínén, a Csatai-iskola épületében megnyílt a Szarvasi Nyitott Tanulási Központ. Forrás: newjsag.hu, szarvasihet.hu

A megnyitón köszöntötte a kezdeményezést Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője, Lázár Zsolt evangélikus esperes, az Ótemplomi Evangélikus Gyülekezet mint gesztorszervezet vezetője. Mindketten üdvözölték a mostani reményteljes folytatást s visszautaltak a tessediki hagyományokhoz.

Köszöntőik után Lénárd Gábor szakmai vezetőként ismertette a program főbb csomópontjait. A szarvasi program beindulása november végére várható.

A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért nevű szervezet, 1.993.961.000 forintból megvalósuló TÁMOP 5.3.9.-11/1-2012-0001 azonosítószámú „NYITOK hálózat a társadalmi befogadásért” című központi kiemelt programot valósít meg 2012, augusztus 1, és 2015. január 31. között. A program keretében az 50 településen idegen nyelvi, informatikai és egyéb területeken térítésmentes tanulási lehetőséget kínálunk, a munkaerő-piaci szempontból hátrányos vagy veszélyeztetett helyzetűek számára. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2013. november 8.-án megnyitotta kapuit a Szarvas Nyitott Tanulási Központ.

Küldetésünk: A munkahelyen, a magánéletben, a közéletben való boldoguláshoz felhasználható és a személyes kibontakozáshoz szükséges ismeretek biztosítása mindenki számára.

A Nyitok Hálózatról röviden: Magyarország 50 településén Nyitott Tanulási Központ, több mint 100 új munkahely, és további 150 oktató foglalkoztatása országosan, innovatív tanulási programok biztosítása a kompetenciafejlesztés területén, ingyenes tanulási lehetőség legalább 12 000 fő számára, modern oktatási eszközökkel felszerelt központok.

A Nyitok Hálózat és az élethosszig tartó tanulás: A Nyitok Hálózat európai szinten is elismert, egyedülálló módon tesz a felnőttek élethosszig tartó tanulásba történő bevonásáért és az alapkészségek fejlesztéséért, melyek fontos alakító tényezői a jólét biztonságának és a szociális hátrányok mérséklésének. Közösségi tanulási helyszínként központjaink komoly szerepet játszhatnak a helyi közösség életében, ösztönözve tagjaik együttműködését. Tapasztalataink szerint a tanulási tevékenységekbe való bekapcsolódás kiugró mértékben járul hozzá az alacsony képzettségű munkavállalók és pályakezdők, valamint a munkanélküliek foglalkoztathatóságának javíthatóságához és segíti a munkahelyek megtartását.

Legfontosabb alapelveink: Rugalmasság, nyitottság, testre szabott tanulás. A Nyitok Hálózat valóban mindenki számára nyitott: bármely tanulási tevékenységhez igyekszünk megfelelő támogatást nyújtani, programjainkat a helyi igényekhez igazodva alakítjuk ki.

A program célja és célcsoportja: Célunk, hogy egy innovatív modellt valósítsunk meg a foglalkoztatottság, az oktatás, az esélyegyenlőség és a szociális biztonság területén, ingyenesen biztosítva lehetőséget a munkahelyük elvesztésében fenyegetett vagy a munkanélküliek részére az alapkészségek és a kulcskompetenciák fejlesztésének területén.

Tanulási programjaink témái: nyelvi és számítástechnikai ismeretek, mindennapi pénzügyek, munkavállalói ismeretek, vállalkozási ismeretek, állampolgársági ismeretek, zöldenergia a háztartásokban, egészséges életmód, együtt tanulás otthon a gyermekünkkel, okostelefon és táblagép használata, hatékony önmenedzselés, Artkalauz – találkozás kulturális értékeinkkel, érvényesülés nőként a mindennapokban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!