A kisebbségi egyház áldásai – Ambrosius metropolita gondolatai egyházunkról

A kisebbségi egyház áldásai – Ambrosius metropolita gondolatai egyházunkról

Share this content.

Szöveg: Ambrosius metropolita, fordítás: Pap Kinga Marjatta
A kisebbségi egyházaknak a 2000-es években jóval több lehetőségük van megvalósítani Krisztus egyházának közös feladatát, mint korábban. A hagyományos uralkodó egyházak ideje lejárt.

Mindez akkor valósulhat meg, ha a kis egyház nem fordul befelé. A gettósodás veszélye folyamatosan jelen van a kis közösségek életében, különösen, ha meg vannak győződve saját kiválóságukról és igaz tanításukról.

A Magyarországi Evangélikus Egyház egy kis evangélikus egyház közösségi életében való részvétel gazdagító élménye szinte egész életemet végigkísérte. Enélkül aligha lennék az, aki most vagyok.

A közösségi életre jó példákat kínál az Evangélikus Élet néhány héttel ezelőtti száma. Az evangélikus egyház által képviselt nyitott lelkiségre és bátorságra ad példát, amit saját egyházamban is szívesen látnék.

A lap beszámolt a januári ökumenikus imahét közös alkalmairól országszerte. Kiderült, hogy az elnök-püspök titkára a keleti egyházhoz tartozik. Olvashattunk arról, hogy a reformáció öröksége közelebb hozza egymáshoz a katolikusokat és az evangélikusokat. Húsvét küszöbén, április elején egy budapesti sportarénában bemutatják Európa legnagyobb passióját, a rendezvény szónoka Erdő Péter bíboros.

Az ökumenikus imahét végén keresztény–zsidó imaórát tartottak, de még meglepőbb volt a híradás egy holokauszttúlélő zsidó színész előadásáról egy evangélikus gyülekezetben. A téma Magyarországon fájó, hiszen amikor Németország már vesztésre állt a világháborúban, a magyar zsidókat sietve koncentrációs táborba szállították, közel 600 000 magyar halálos áldozattal.

Ezek a példák mutatják, hogy az evangélikus egyház miként határozza meg helyét és felelősségét keresztény egyházként. A kommunizmus idején minden egyház kompromisszumokra kényszerült az államhatalom irányában. A lelkészeknek jelenteniük kellett a titkosrendőrségnek. A nyakasabbakat bebörtönözték, elbocsátották vagy távoli falvakba helyezték. Most megnyíltak az állami levéltárak. Csak az evangélikus egyháznak volt valódi bátorsága kutatást végezni püspökei és lelkészei tevékenységével kapcsolatban ebben a korszakban. Minden egyháznak meg kellene tisztítania lelkét a történelem terheitől.

A Magyarországi Evangélikus Egyháznak ma mintegy 215 000 tagja van, ez a népesség 2,2%-a. Országszerte körülbelül 300 gyülekezet működik a hívek önkéntes felajánlásaiból.

Minden egyház szolgálatához szükség van új benyomásokra. A Magyarországi Evangélikus Egyház nem strukturális átalakítással törekszik megújulásra, ehelyett a kis gyülekezetek tartalmi életére, az ökumenikus jelenlétre és a kölcsönös tanulásra koncentrál. Jó példák a mi egyházunk számára is Finnországban?

A Finn Ortodox Egyház metropolitája.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!