Egy közösség, ahol az online istentisztelet alapszolgáltatás

Egy közösség, ahol az online istentisztelet alapszolgáltatás

Share this content.

Forrás: Feol.hu
Bakonycsernye – Nem is olyan régen számolt be Szarka István, a bakonycsernyei evangélikus felekezet vezetője, hogy milyen szépen haladnak a fejlesztések az ifjúsági ház körül. Most egészen más kihívásokkal kell megküzdenie a tiszteletesnek és a vele együtt dolgozóknak, mindezt bezárt templomajtók mellett.

– Ahogy a legtöbb felekezetnél, úgy gondolom, Önöknél is az idősebb korosztály van inkább jelen az istentiszteleteken. A maradj otthon parancs mindenkire vonatkozik, de rájuk a leginkább. Mi az ön tapasztalata, mennyire hallgatnak erre a parancsra?

– Mivel magam is igyekszem betartani a „maradj otthon” életmentő kérését, és csupán a legszükségesebb esetekben megyek ki, ezért a kérdését csupán korábbi tapasztalataimra hagyatkozva tudom megválaszolni. Gyülekezeteinkben jog- és szabálykövető emberek járnak. Különösképpen igaz ez az Ön által kérdezett idősebb korosztályra. Amikor mégis kimegyek a lakásból, például bevásárolni, nagyon kevés időssel találkozom.

– Mennyire hiányolják a megszokott hitéletet, rendet?

– Nagyon, de gondolom ezzel mindenki más is így van. Hiányzik korábbi, megszokott életünk. Tanítványaim arra panaszkodnak – akármilyen furcsa kimondani –, hiányzik nekik az iskola, a tanár magyarázata, és természetesen hiányoznak az iskolatársak. Egyik fiatal kollégám említette, mennyire szomorú, amikor csak temetések alkalmával találkozhatnak személyesen a testvérekkel. A vasárnapi üres templom látványa még akkor is szívszorító érzés, ha családommal együtt mindannyian azon dolgozunk, hogy gyönyörű szép, vigasztaló tartalmú istentiszteletet tudjunk adni azok számára, akik be tudnak kapcsolódni az élő közvetítésbe. De azt is tudom, hogy a „stratégiailag” fontos munkacsoportjaink úgy is tudnak szolgálni, ha fizikailag nem vagyunk együtt. Az imaközösség a szokott időben változatlanul könyörög: a betegek gyógyulásáért, erőért az egészségügyi, a rendvédelmi, a közigazgatásban dolgozó embertársainkért. Intenzíven imádkozunk a tanárokért, a diákokért és minden emberért, és természetesen a bajok szüntetéséért felelős kormányzatért is.

– Meg tudják oldani az egyházi elöljárókkal és a modern eszközök igénybevételével, hogy eljusson az evangélium, a sok tanítás, az üzenet a hívekhez ezekben a gondterhes időkben?

– Természetesen igen. Határtalan örömmel és hálával tölt el kollégáim kreativitása és leleményessége. Az online istentisztelet alapszolgáltatás. De van, aki bibliaórát, meditációt, telefonos segélyszolgálatot indított. S van olyan gyülekezet is, ahol szervezetten gondoskodnak a látókörükbe került idősek ellátásáról is. Igehirdetési kiadványokat készítenek, hogy azokhoz is eljusson a vigasztalás és bátorítás örömüzenete, akik még nem rendelkeznek digitális eszközökkel. Mindemellett ne feledkezzünk meg arról, hogy lelkészeink többsége családos ember, akiknek a gyermekek vagy az unokák között is helyt kell állnia. Nekik köszönöm, és az Úr áldja meg imáikat és minden munkájukat!

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!