Bakonycsernyei örökségek

Bakonycsernyei örökségek

Share this content.

Forrás: Dunántúli Harangszó, 2020. tavasz, továbbá Evangélikus Élet, szöveg: Szarka Éva
A bakonycsernyei evangélikus gyülekezet első anyakönyve az 1726. évtől íródott. Egyidős a gyülekezettel, valamint az első templommal. A féltve őrzött anyakönyv a felvidéki Nyitra és Trencsén megyei szlovák ajkú lakosságról tanúskodik, amely Bátorkő uraitól és a Zichy grófoktól szabad vallásgyakorlást kapott.

A 292 oldalas dokumentum latin nyelven íródott, az 1726–1815 közötti időszakot öleli át, vegyesen található benne keresztelési, házassági és temetési dokumentáció, így tanúskodik az egykori gyülekezetről. Gyakoriak ma is a gyülekezetben az akkori időszakban fellelhető Boros, Trenka, Skrabák, Csernyin, Sulák, Radocha, Boleraczki, Báles, Sloboda, Nochta, Vitek, Horák, Ruzicska családnevek. 

A dokumentum átvészelte a történelem viharait. 1862-ben tűzvész pusztított, leégett a templom. Olyan nagy volt a tűz, hogy a harangok is megolvadtak, az anyakönyveket azonban sikerült kimenteni. A szóban forgó első anyakönyv restaurálása 2016-ban fejeződött be, a munkát a budapesti Archív Art Könyvrestaurátor Műhely Kft. végezte el.

A gyülekezet másik ékessége a szószékoltár, amelyet 1907-ben ezerkilencszáz koronáért vásárolt meg a gyülekezet. Rétay és Benedek budapesti oltárkészítő mesterek munkája. Az oltár különlegessége a kétoldalt elhelyezkedő két fogadalmi angyal, amelyek utólag kerültek a helyükre. Az első világháborúba menő katonák megfogadták, hogy ha túlélik a háborút, a templom oltárára őrzőangyalokat állíttatnak.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2020. március 15-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Bakonycsernye - Szarka Éva -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!