Csukás István füveskönyve – Egy el nem készült interjú margójára

Csukás István füveskönyve – Egy el nem készült interjú margójára

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Boda Zsuzsa
Bevallottan Süsü-rajongó vagyok. A telefonom háttérképeként is Süsüt állítottam be. Amikor a tavaly tavaszi könyvfesztiválon egy dedikálás alkalmával megmutattam ezt Csukás Istvánnak, jót derült rajta. Azt mondta, még egy ilyen bolondot ismer – persze szebb szavakkal fejezte ezt ki –, csak a másik illetőnek a csengőhangja a Süsü-nóta. Büszke voltam a szavaira.

Pár perces találkozásunkkor interjút kértem tőle az Evangélikus Élet számára. Örömmel mondott igent, de néhány hónap türelmet kért, ugyanis épp nagy munkában volt: a televízió felkérésére a Süsü-mesék folytatását írta. Izgatottan gondoltam az előttem álló beszélgetésre, de végül az interjút már nem tudtam elkészíteni, mert a nagy mesélő február 24-én (szökőnapon!) örökre letette a tollat.

A Teremtő által kiválasztott, sok talentummal megáldott embertől búcsúzunk. Szerethető mesehőseinek történetein már eddig is generációk nőttek fel, anyanyelvi bravúrjait, humoros mondatait ezután is bizonyára sokak őrzik, idézik majd. Írásai – versek vagy prózai művek egyaránt – emberségre, egymás iránti tiszteletre és elfogadásra, az élet szeretetére tanítanak. Meséiben soha nem jelenik meg az erőszak.

A számos díjban és elismerésben részesült református íróra, költőre emlékezve korábban megjelent interjúiból válogattam egy csokorravalót. „Az anyanyelv édes hatalma fiává avatott. Nincs nagyobb, édesebb hatalom! Nincs nagyobb kötődés, és nincs nagyobb biztonság. Jöhet a világ ellenem! Jön is, de bátran állom a vihart, mert a világ iszonyú zsivajában van egy varázsigém, az anyanyelv. Segít megfejteni a titkokat, a világ titkát, segít meghódítani a világ lakható részét. Mindenünk a nyelv! Benne van a látható és nem látható, a valóságos és a misztikus.”

 

„A gyerekek fantasztikusak, olyan agyuk van, hogy az ember maga is felfrissül a társaságukban.”

 

„Mikor gyerekeknek írok, akkor én is kicsit gyerek leszek. Jó értelemben, tehát nyitottabb leszek: kitágul a világ, lehullnak rólam a hétköznapi vicik-vacak gondok.”

 

„Szó szerinti értelemben nem vagyok gyakorlóan vallásos, ami nem jelenti azt, hogy ne lennék mindenkor, mindennap az, amíg csak élek. Azt hiszem, művész, költő nem is lehet másképpen, hiszen mi részt veszünk a teremtésben, gyerekesen szólva: versenyben vagyunk a legnagyobb Teremtővel, újra kell teremtenünk a világot, amely velünk mindig újrateremtődik.”

 

„Szelíden is lehet nagyon erősnek lenni. A feltétlen szelídség, a humor, az önirónia esetleg erőssé tesz.”

 

„A szabadságösztön a gondolkodásnál kezdődik: amíg szabadon gondolkodom, addig szabad is vagyok. Ha belül szabad vagyok, nincs az a hatalom, ami rám telepedhet. […] Ma már sok ember nem is keresi a belső szabadságot, már gyerekkorukban ellustulnak, mert elzárják előlük az utat, illetve külső impulzusok szerint élik az életüket. A kamasz nagyon jó szimattal küzd azért a szabadságért, ami mindenkinek jár. Meg kell maradni ezen az úton. A tévelygések sem feleslegesek: nem lehet, nem kell mindent megúszni.”

 

„Annak idején valaki mondta, hogy túl derűsek a meséim. Mondtam, olyan nincs, hogy túl derűs, mert abból nem lehet elég. Mint ahogy a szeretetben sem lehet túlzásba esni. Ezt pedig a meseirodalomban azért használom tudatosan, mert arra gondolok, a gyerekekbe hatéves korukig legalább annyi életörömöt, derűt kell belegyömöszölni, amennyivel kibírják hetvenéves korukig.”

 

„Humor kell az élethez. Akinek nincs humora, megkeseredik. Rövid az élet. Nagy pazarlásnak tartom a haragot.”

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2020. március 15-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Csukás István -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!