A hazatalálás vágya | Kilábalás a függőségekből – segítség keresztény lelkiséggel

A hazatalálás vágya | Kilábalás a függőségekből – segítség keresztény lelkiséggel

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Gazdag Zsuzsanna, fotó: Pexels.com
William Griffith Wilson, ismertebb nevén Bill Wilson (1895–1971) lecsúszott egykori bróker, az Anonim Alkoholisták társalapítója jó ideig az italban talált vigaszt, ám a valódi odatartozás-érzést az alkohol rabságából való szabadulás és az úgynevezett „tizenkét lépéses csoport” létrehozása jelentette a maga, később pedig szerte a világon sokak számára. Ezzel a felépülési programmal foglalkozik a közelmúltban megjelent, Odatartozás – Kiút a megkötözöttségből című könyv.

Mindnyájan vágyunk arra, hogy legyen egy hely, ahol szeretnek, ahol elfogadnak. Ahol otthon érezhetjük magunkat. Ki-ki szeretné átélni az odatartozás érzését, ám ezt nem mindig a legszerencsésebb módon, például a függőségein keresztül teszi.

Számos eszköz létezik a függőség elleni harcban, az egyik a tizenkét lépéses csoport. A kötet szerzői – évtizedek óta együtt dolgozó keresztény lelkigondozók, illetve lelkivezetők – hangsúlyozzák, hogy az Anonim Alkoholisták (AA) azért lehetett olyan közkedvelt a kezdetektől fogva, mert a csoporttagok kimondták az igazságot, és mert személyes tapasztalataikat oszthatták meg egymással, bizalmi légkörben. Ily módon átélhették az odatartozás érzését, amely segített nekik a felépülésben.

A könyv írói azt is kiemelik, hogy ők a felépülési program, a pszichológia, valamint a spiritualitás ötvözésére törekedtek, mert felismerték, hogy a gyermekkori sérüléseknek alapvető szerepük van abban, hogy később lelki-érzelmi problémákkal kell szembenéznünk és megküzdenünk. De Jézus, aki valóságos és jelen lévő személy, meg tud gyógyítani mindnyájunkat.

Személyes tapasztalataikat a szerzők egyetlen olvasóra sem kívánják ráerőltetni. Amit megosztanak, az Bill Wilson története, saját élményeik, valamint a tizenkét lépés. A lépések közül néhány: „1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben – hogy életünk irányíthatatlanná vált.” „5. Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét.” „6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellemhibáktól.” „7. Alázatosan kértük őt hiányosságaink felszámolására.”

A szerzők elsőként őszinte önvizsgálatra buzdítanak, arra, hogy bátran nézzünk szembe függőségeinkkel, amelyeken keresztül elmenekültünk a valóság, különösen is a fájdalmas érzések – leggyakrabban a szégyenérzet – elől, mert ez a felépülés első lépése. Majd arra, hogy ne utasítsuk el, hanem „öleljük magunkhoz”, azaz fogadjuk el függőségünket, hogy végül legbelül rálelhessünk Istenre.

Véleményük szerint fontos, hogy ki-ki dűlőre jusson Istennel, és ne feledje: Isten megpróbál szeretni és gyógyítani. Hiszen az ő lényege a szeretet, és a szeretet gyógyít. „Isten akarata mindig az, hogy több szeretetet és életet adjunk és kapjunk.” Ebben nyújthat segítséget az úgynevezett összpontosító ima is, amelyről részletesen esik szó, és amely hozzájárulhat ahhoz, hogy ne maradjunk „megerősítetlen személyek”, azaz olyasvalakik, akiknek a belső magja nem szilárd, és akik úgy érzik, hogy nincsenek kapcsolatban valódi önmagukkal.

Ám „nem válhatunk valódi önmagunkká, amíg másvalaki meg nem erősít minket abban, hogy úgy, ahogy vagyunk, jók, értékesek és szerethetőek vagyunk”. Azt is hangsúlyozzák, hogy a másoknak és a magunknak való megbocsátás mindenképpen szükséges ahhoz, hogy úgy gyászoljuk meg fájdalmunkat, hogy a sebünk valóban be is gyógyuljon.

Elgondolkodtatók Agnes Sanford amerikai keresztény írónak (1897–1982) a kötetben idézett gondolatai is. Szerinte világrajövetelekor Istentől minden ember úgynevezett lepecsételt parancsot kap, amely olyan mélyen be van épülve mindannyiunkba, hogy mindig a helyes irányba vezet bennünket, függetlenül attól, milyen volt a családunk, a gyermekkorunk és az életünk története. „Azon az örömön keresztül ismerjük meg lepecsételt parancsainkat, amelyet akkor érzünk, amikor elkezdjük őket teljesíteni, és azáltal, ahogy életünkben minden a helyére kerül. […] Ha követjük a belső örömöt, olyan ösvényre jutunk, amely végig ránk várt, és pontosan azt az életet éljük, amelyet kell. […] Mindegyikünkbe egyedi módon be van építve az élet adásának és elfogadásának különleges hivatása, amely vissza fog vezetni minket oda, ahová tartozunk” – szögezik le a szerzők.

A kötet végén függelékként vezérfonalat találunk, amely megmutatja, hogyan használható a könyv egy körülbelül tízhetes szeminárium anyagaként, a további tájékozódáshoz pedig irodalomjegyzéket talál az olvasó.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2020. március 15-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: függőség - könyv - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!