Hamarosan megszólal Németország összes harangja

Hamarosan megszólal Németország összes harangja

Share this content.

Forrás: 777.blog.hu, szöveg: dr. Kulcsár Dávid, fotó: Achim Scholty / pixabay
A németországi evangélikus és katolikus egyházközségeket arra kéri a Német Püspöki Konferencia, hogy a koronavírus-járvány idején a „bizakodás jelét” adják egy ökumenikus harangozással. A nagyhét kezdetén, április 5-én, virágvasárnap 19.30-kor, valamint április 12-én, húsvétvasárnap 12.00-kor egyaránt meg kell szólaltatni valamennyi németországi templom harangját.

„Ezzel a harangozással Jézus üzenetére szeretnénk emlékeztetni: virágvasárnap beharangozzuk közösen a nagyhetet. A húsvéti ünnepi harangozás pedig kifejezi a húsvéti öröm üzenetét: a halálnak nincs hatalma az élet felett. Szeretnénk ezzel a harangozással és a húsvéti örömmel minden keresztény számára a koronavírus-járvány drámája idején a reményt közvetíteni” – mondta Dr. Heinrich Bedford-Strohm a Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácsának elnök püspöke.

A Német (katolikus) Püspöki Konferencia elnöke, Dr. Georg Bätzing püspök elmondta: „hálásak vagyunk a jelenlétnek az elmúlt hetekben megmutatkozott sokféle jeléért; a szertartások idejét jelző harangszókért, az istentiszteletek online közvetítéseiért, az erkélyeken való éneklésekért, az ablakokba kihelyezett gyertyákért. Ezekkel is kifejezzük köszönetünket azoknak, akik az életért szolgálnak, akik a betegek és idősek mellett állnak. Virág- és húsvétvasárnap most közösen teszünk felhívást: harangozzunk, hogy elérjük az emberi szíveket!”

Az elmúlt napokban történt egyeztetés a Német Püspöki Konferencia és az egyházmegyék, valamint a Németországi Protestáns Egyház (EKD) tanácsa és a 20 tartományi protestáns egyházkerület között egy közös húsvéti harangozás érdekében. „Örülünk annak, hogy sok egyházmegye és egyházkerület csatlakozni fog. Így a kereszténység legnagyobb ünnepén egy hangszőnyeg fog képződni országunk felett, mely kifejezi: senki sincs egyedül, mert húsvétot ünneplünk” –  fogalmazta meg közösen a katolikus és evangélikus püspök.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!