Erős vár a mi Istenünk!

Erős vár a mi Istenünk!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Fabiny Tamás
Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök gondolatai.

A rendszerváltoztató folyamat jelentős állomása a tüntetés a romániai falurombolás ellen. 1988. június 27-én természetesen ott vagyok a tömegben, a Hősök teréről megyünk a Thököly útra, a román nagykövetség elé. Ahogy kezemben gyertyával lépegetek, egyszer csak rám köszön valaki: „Erős vár a mi Istenünk!” A középkorú férfit kicsit már ismerem: kőbányai templomunkkal szemben lakik egy tízemeletesben, mostanában kezd rendszeresen istentiszteletre járni. Később a gyülekezet gondnoka lesz, majd a teológia levelező tagozatát elvégezve gyülekezeti munkatárs.

Marci fiammal Fradi-meccsre megyünk, mindkettőnk nyakában zöld-fehér sál. Körülöttünk hömpölyög a tömeg. A nyomdafestéket nem mindig tűrő rigmusok pillanatnyi szünetében köszönést hallunk: „Erős vár a mi Istenünk!” Volt fasori diákomra ismerek rá, aki most éppen a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségének alelnöke.

Blanka lányommal az Ördögkatlan fesztiválon vagyok, két nagyszerű zenei program között hűsítő rozéfröccsöt kortyolgatunk, amikor barátságos női hangot hallunk: „Erős vár a mi Istenünk!” Helyet szorítunk neki az asztalunknál. Luther Mártont és Mucsi Zolit egyaránt szeretjük.

Feleségemmel mintegy inkognitóban akarunk két napot eltölteni egy barátságos kis szállodában a Bánki-tó mellett. Ahogy reggel belépünk a wellnessrészlegbe, harsányan ránk köszön az úszómester: „Erős vár a mi Istenünk!” Frottírtörülközővel a nyakunkban mindent megtudunk a környező gyülekezetek imaheti alkalmairól.

Tovább is van, mondjam még? Boltban és repülőn, televíziós stúdióban és uszodában, színházban és erdei séta során futok össze ismeretlennek hitt emberekkel, és az „Erős vár a mi Istenünk!” jelszóra kitárjuk egymás előtt a szívünket. Egy család vagyunk.

A 16 oldalas, ingyenes „Mi, evangélikusok” című kiadvány célja az evangélikus sajtót kevésbé követő egyháztagoknak, oktatási intézmények érintettjeinek és további érdeklődőknek a megszólítása és elérése. A lap még a járványügyi helyzet előtt készült. Reménység szerint a veszélyhelyzetet követően egyházi eseményeken és gyülekezeti alkalmakon, oktatási és diakóniai intézményekben ingyenesen, nyomtatott formában mindenki megkaphatja a lapot.
A kiadványt az Evangélikus Információs Szolgálat munkatársai szerkesztették az 1%-os kampány keretén belül. Támogatta a Magyarországi Evangélikus Egyház.

 

Címkék: Fabiny Tamás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!