Otthoni karantén idején is fontos a napi rutin kialakítása

Otthoni karantén idején is fontos a napi rutin kialakítása

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Vágvölgyi Nóra
Békéscsaba – A szülőknek és a gyermekeknek is nehéz belerázódni az új élethelyzetbe, amit a koronavírus elleni védekezés állított elénk. A napi rutin kialakítása mellett azonban fontos, hogy szakítsunk időt a beszélgetésre. A szakemberek szerint csak így érthetik meg gyermekeink a jelenlegi helyzetet, az előttünk álló feladatokat.

...

Zsíros András evangélikus lelkész, háromgyermekes családapa is az első naptól kezdve próbálta tudatosítani gyermekeiben azt, hogy milyen óvintézkedéseket kell komolyan venni a fertőzés idején.

„Mikor a járvány elkezdett közeledni az országhoz, és bezárták az iskolákat, a gyerekek azóta nem hagyták el az otthonunkat, így kicsi az esély, hogy megfertőződtek. Ugyanakkor nekem el kell mennem néha bevásárolni, így könnyen hazahozhatom a vírust. Éppen ezért próbáljuk megértetni velük, hogy nagyon fontos a kézmosás, figyeljenek oda, hova köhögnek, tüsszentenek, hogyan fújnak orrot és a papír zsebkendővel mit csináljanak utána. És persze próbáljanak kicsit nagyobb távolságot tartani egymástól, ami ebben a helyzetben nem egyszerű, óhatatlan, hogy összeölelkezünk, szeretgetjük egymást. Viszont, ha lehet, akkor mindenki mellé ültetünk egy plüsst a kanapén, így tartva be játékosan az egymás közötti távolságot” – árulja el.

András úgy látja, hogy a gyerekek a híradásokból, a barátaiktól hallják, mi történik az országban, tisztában vannak az eseményekkel. Könnyedén eljutnak hozzájuk is az információk, tudják, hogy járvány van.

„De próbálunk nem erre gondolni, elfoglalni magunkat és a jót kihozni ebből a helyzetből. Felfedezni új játékokat, átélni a közös pillanatokat. Szülőként úgy érzem, ebben a helyzetben az a legfontosabb feladatom, hogy biztonságot és szeretetet nyújtsak nekik. Igyekszem nyugodtságot sugározni feléjük, és megteremteni azokat a feltételeket, hogy lehetőleg ne szenvedjenek hiányt semmiből” – hangsúlyozta az édesapa.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!