Pillanatképek az idén húszéves Neumann-versenyről

Pillanatképek az idén húszéves Neumann-versenyről

Share this content.

Szöveg és fotó: Babics Csaba
Sopron – Április 7-én pontosan húsz éve kezdődött el az evangélikus iskolák közötti informatika verseny, a Neumann-verseny. Mit is lehet írni erről a húsz évről? Néhány képben idézem fel ezt a szép 20 évet.

Az első képünkön dr. Bánhidi Sándorné, az Informatika és Számítás-technika Tanárok Egyesülete alelnöke a Neumann János Informatikai Verseny az evangélikus iskolák részére különdíját adja át Czigola Gábor 8/IV. B líceumi tanuló részére, Németh Gyula Matáv osztályvezető, Imrik Péter Master Copy Kft. igazgató és Babics Csaba laborvezető jelenlétében.  A Líceumban megrendezett első versenyen első helyezést ért el alkalmazói kategóriában Jankowski Balázs (Győri Ev. Gimn.), Jakál Adrienn (Berzsenyi, Sopron); programozói kategóriában Lackner Kristóf (Győri Ev. Gimn.), Pusztai Tibor (Fasori Ev. Gimn.), Andorkó Balázs (Nyíregyházi Ev. Gimn.).

A díjak és a győztesek

Az indításnál ki kell emelnünk a Líceum néhai igazgatójának, dr. Lampérth Gyulának, a szponzoroknak – különösen is kiemelve az akkori Mastercopy Kft.-t –, és kollegáimnak, Nagy Andrásnénak és Sölét-Ormos Juditnak a nevét.

Az első időben a Neumann kétnapos verseny volt, alkalmazói és programozói kategóriában. Aztán kibővült még web-tartalom kategóriával. Az akkori iskoláink mindegyikéből kerültek be diákok a döntőbe, hiszen ez akkor egyéni verseny volt. Így ez alkalom volt a kollegák személyes találkozására is.

Meg kell említenem Ittzés János püspök urat és az egyházkerület néhai felügyelőjét, Weltler János urat, akik szintén a verseny mellé álltak. Egy ideig a verseny díjátadásán az Egyházkerület Ifjú Informatikusa–díj is átadásra került.

Kialakult az estével kapcsolatosan az a hagyomány, hogy a csapatok között egy kis kosármeccset is megszerveztünk.

Ezen a képen az utolsó sorban a jelenlegi malomsoki lelkész látható, Weltler Gábor, ez mutatja, hogy az akkori versenyzők nem csupán szakbarbárok voltak.

Természetesen a Líceum jelenlegi vezetője, Töli Balázs is ugyanúgy a verseny mellé állt, mint néhai elődje. Nagy Andrással, aki a Matáv szakembere volt akkoriban, a zsűri elnökével, és Németh Ervinnel, a fő szponzor vezetőjével látható egy képen.

Következő képünk a 10. évfordulón készült, ez egyben a Líceum Unger Pauline Informatika Laborjának 15 éves évfordulója is volt.

A 2000-es évek aztán több változást is hoztak: elindult a mostani rendszerű érettségi, illetve a kollegáknak egyre kevesebb idejük lett arra, hogy egy hétvégére elvonuljanak Sopronba. Így Budapestre költözött a verseny. Először a Fasori Evangélikus Gimnáziumba költöztünk, és informatikai vetélkedő lett, amelyet versenybizottság igazgatott két évig, az elnöke Csordás János lett, akinek akkoriban sokat köszönhettünk. A verseny ettől kezdve iskolák közötti megmérettetés, ehhez tartozik egy Vándorkupa, amelyre egy évig a győztes iskola vigyáz. 

Sajnos a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban megtartott döntőkről sajnos nincs képem, de egy cikket találtam az Evangélikus.hu oldalán.

Akkoriban két éven át Katz Sándor tanár úr volt az informatika-matematika tantárgygazda, aki viszont legnagyobb meglepetésemre engem kért fel a verseny szervezésére. Ekkor már az EPSZTI hivatalos versenye lett.

A Fasori Gimnázium után a Neumann Kupa helyszíne átkerült az evangélikus kollégiumba. Fontos kiemelnem Gápárné Vágási Julianna, az EPSZTI igazgató-helyettesének támogatását, aki a versenyért talán többet tesz, mint én. Ja igen, ugyanis közben az EPSZTI tantárgygazdájaként „megnyertem” a verseny szervezését.

Közben az új helyszínen új szponzorok támogatják a kupát. Ez annak is köszönhető, hogy az egykori versenyzők ma már komoly szakemberek, a következő képeken majd őket is láthatjuk. Egy évig még a Huawei cég is szponzorunk volt. De azért talán nem számít reklámnak, hogy egy nagyon híres úgynevezett startup-cég is támogat bennünket. Érdekesség: az első verseny képén látott Bánhidi Sándorné, az informatikai tanári szövetség elnöke ismét megtisztelt bennünket jelenlétével, illetve Gáncs Péter akkori elnök-püspök is.

A megújulással sok újabb iskolánk is bekapcsolódott a versenybe, ifjú kollegákat ismertünk meg és ismerték meg egymást. Ma már az EPSZTI szervezi a verseny hátterét és nyújt segítséget és ez azt gondolom, sokban segített a mostani digitális tanrendre történő kényszerű átállásnál is.

Az elmúlt években aztán a Pázmány Egyetem infomatikai karába költöztünk, a verseny sokkal interaktívabb lett. Egyik évben avval is próbálkoztunk, hogy minden csapat Budapest különböző részein készít kis digitális tartalmat, így a Gellérthegyi pálosok vagy a Lónyai Református Gimnázium is bemutatásra kerül, de volt csapat az EPAM és a LogMeIn infós cégnél is, mindketten sokat tesznek az utánpótlás neveléséért.

A versenyen megrendezett „Fele sem igaz” vetélkedő közben az egyetem dékánja, dr. Iván Kristóf éppen Gáspárné Vágási Juliannával együtt ad igaz vagy hamis válaszokat. Dékán úr támogatása nagyon fontos volt ezekben az években. És persze itt is találtunk az egyetem PhD-sei között egykori Neumann-győztest!

A kupa keretében bevezettük, hogy van egy általános iskolás győztes csapat is. Tavaly így lánycsapat is nyert! A tavalyi kép másik érdekessége: a fődíjat átadó (illetve cégtulajdonos-társaival szponzoráló) úr is látható korábbi képeken.

A kupa jelenleg náluk van, a múlt héten adták volna át az új győzteseknek.

Hálás köszönet, mindenkinek, aki a húsz esztendőben munkájával, segítségével, részvételével, támogatásával éltette és továbbvitte ezt a szép versenyt!

Itt még lesz egy utolsó kép egyszer, a 21. Neumann-versenyről… Isten segítségével megtartjuk!

A szerző tanár (Líceum), tantárgygondozó (EPSZTI), a „Neumann Kupa-atyja”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!