Testi szenvedés és katarzis?

Testi szenvedés és katarzis?

Share this content.

Szöveg: Gombkötő Beáta
Budapest – A Korona Tanúk nevű Youtube csatorna a Budapesti Evangélikus Egyetemi Gyülekezet lehetősége arra, hogy kapcsolatot tartson mindenkivel, aki nyitottnak érzi magát szabad, kritikus, és bátor gondolkodásra online is. „Több, különlegesen bizarr dolognak vagyunk tanúi most a világban, ezeket az aktuális témákat próbáljuk összekötni ugyancsak különlegesen bizarr írásokkal és történetekkel, amelyeket az első koronatanúk éltek át, vagyis Jézus tanítványai. Mi ennek a csatornának az elindításával kezdtük a nagyhetet és első videónkkal – ami testi szenvedésről és katarzisról szól – készülünk a húsvétra.” – számolt be honlaponknak Gombkötő Beáta lelkésznő.

A YouTube csatorna nem új keletű dolog és sok lelkész használja főleg most, amikor többek között ez a lehetőség maradt arra, hogy gyülekezeti tagjainkkal kapcsolatot tartsunk. A tapasztalat viszont az, hogy az online tartalom sokkal több emberhez jut el, mint ahogy azt gondolnánk vagy remélnénk, és sokáig visszanézhető marad. Ezért kitaláltuk azt, hogy legyen az egyetemi gyülekezet megjelenése a lehető legjobban YouTube kompatibilis, vagyis rövid, design elemekkel, animációval ellátott, tartalmában teológiájában pedig újszerű és aktuális. 

A budapesti evangélikus gyülekezetben több Békés megyei, de Budapesten tanuló egyetemista van, úgyhogy egy tehetséges tótkomlósi evangélikus lányt, a MOME mesterszakos hallgatóját, Teleki Kittit kértem meg, hogy készítsen animációkat a videóhoz. Nem először jutott eszünkbe, hogy kellene ilyesmit csinálni, de most jött el az ideje.

Mivel nagyon sok munka van a legegyszerűbb animációval is és sok időt igényel, ezért minimál designban gondolkoztunk, de így is eltartott egy hónapig a készítési folyamat. A szöveg megírásától a felvételen és vágáson keresztül, az animáció végleges változatáig ennyi idő kellet a munkálatokhoz, ehhez jött még hozzá a YouTube csatorna Korona Tanúk brandje, amit Bence Áron kollégámmal találtunk ki, ő rajzolta meg. A csatorna végső logóját és fejlécét azonban Áron felesége, Fábry Kati tervezte, aki professzionális szinten foglalkozik többek között grafikával is. Bence Áron szintén fog majd videókkal jelentkezni ezen a csatornán.

Ebben a videóban egy örök témát járok körül, mégpedig a testi szenvedést lehetőleg úgy, hogy katarzist okozzon. A testi szenvedés katarzist okozhat? Mégis hogyan? Erre kerestem a választ, ráadásul animációk segítségével. A témát konkrét sebészeti és onkológiai testi szenvedések tapasztalataiból indítom, és Dorothee Sölle teológiáján keresztül próbálom barátságosabbá, érthetőbbé tenni. Amikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, még nem érintett minket semmilyen világjárvány, ezért úgy éreztem, hogy sokszor a levegőbe beszélek. Viszont hirtelen sokak számára vált aktuálissá, így remélem, hogy ez a videó segít a testi szenvedéseink átgondolásában, sőt, tényleg lesz olyan, akinek hozzám hasonlóan katarzist okoz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!