Ki segít az időseken járvány idején?

Ki segít az időseken járvány idején?

Share this content.

Forrás: index.hu, szöveg: Mizsur András
Budapest – Az Index.hu átfogó cikket készített arról, hogyan gondoskodik a magyar társadalom a koronavírus-járvány miatt leginkább fenyegetett 65 évnél idősebb emberekről. Az ellátórendszeri háttér, személyes példák, családok, önkormányzatok erőfeszítései mellett a cikkben megkérdezték az idősellátásban résztvevő szervezetek képviselőit is. Megszólalt a Nyíregyházán működő Joób Olivér Szeretetintézmény vezetője, Laborczi Géza evangélikus lelkész is.

A szociális alapszolgáltatásokat végző szervezetek is tapasztalják, hogy a járvány miatt egyre több idős szorul segítségre. A Nyíregyházán működő Joób Olivér Szeretetintézmény többek között nappali ellátást (idősek klubja, szociális étkeztetés) és házi segítségnyújtást biztosít a városban és a környező településeken élők idősek számára. Az idősek klubja átmenetileg szünetel, az étkeztetés viszont továbbra is működik, naponta több száz adag ételt szállítanak ki a rászorulókhoz a szükséges óvintézkedések mellett, mondta Laborczi Géza intézményvezető.

190 idős részesül házi segítségnyújtásban, voltak, akik lemondták a szolgáltatást, mert féltek, hogy a gondozók megfertőzik őket. Többek voltak azok, akik pont a járványhelyzet miatt jelentkeztek, mert családjuk most nem tudja őket ellátni. Laborczi elképzelhetőnek tartja, hogy ha elhúzódik a járvány, még több rászoruló jelentkezik majd és bővíteniük kell a kapacitásaikat. Jellemzően azok az idősek veszik igénybe a házi segítségnyújtást, akik egyedül élnek, a családjuk távol van. Számukra külön segélyvonalat szerveztek az elmagányosodás ellen.

A teljes cikk itt olvasható el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!