A medve és a bálna

A medve és a bálna

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Boda Zsuzsa
Liz Climónak, a híres amerikai grafikusművésznek, könyvillusztrátornak egy két részből álló karikatúrája nagy kedvencem. Az elsőn egy lila esernyőt a kezében tartó barna medvét látunk, aki nagy víz közepén, egy pici szigeten ül az esőben, és egy körülötte úszkáló madárral beszélget.

– Próbálom megkönnyíteni neki a lélegzést – mondja az esernyő alól a medve.

Mivel a madár senkit nem lát, csak a medvét, megkérdezi:

– Kinek?

A következő képen ugyanezt a jelenetet látjuk, csak éppen messzebbről. Így derül ki az, hogy a pici sziget valójában egy hatalmas bálna feje búbja. Az azon utazó medve pedig óvó, segítő szándékkal a bálna fejtetőn lévő orrnyílása fölé tartja az esernyőt. Így akar hálából a látszólag bajba került társának segíteni a lélegzésben. Kedves gesztus ez a medvétől, de rajta kívül mindannyian látjuk, hogy van egy kis probléma mindezzel… A bálna azonban nem szól semmit, csak szelíden és óvatosan viszi tovább a hozzá képest csöppnyi medvét.

Közel kétezer évvel ezelőtt hasonló jelenet játszódott le egy kertben. János evangéliuma (18,10) szerint egy Péter nevű tanítvány karddal a kezében akarta megvédeni a látszólag bajba került Mesterét. Hősies gesztus volt ez tőle, de most már mindannyian látjuk, hogy volt egy kis probléma mindezzel.

Péternek a jó szándékú, féltő hősködését látva Jézus csak ennyit mond neki: „Tedd vissza kardodat a helyére. […] Vagy azt gondolod, hogy nem kérhetném meg Atyámat, hogy adjon mellém most tizenkét sereg angyalnál is többet?” (Mt 26,52a.53)

A bálna látszólag, a medve szárazföldi gondolkodása szerint bajban volt. Négylábú, barna társa segíteni akart neki, mert nem tudta, hogy az ő lélegzését, így az életét nem befolyásolja pár csepp eső. Talán azt sem fogta föl, hogy tulajdonképpen ő köszönheti csöppnyi életét a hatalmas bálnának, mert nélküle elpusztulna az óriási vízben.

Jézus látszólag, Péter emberi gondolkodása szerint bajban volt. Péter segíteni akart neki, mert nem tudta, hogy a Megváltó életét nem befolyásolja néhány lándzsával érkező katona. Emberi gondolkodásával nem tudhatta, hogy ő önként vállalta a rá váró eseményeket. „De akkor miképpen teljesednének be az Írások, hogy ennek így kell történnie?” – teszi fel Jézus a következő kérdést Péternek ott, a Gecsemáné-kertben (Mt 26,54), majd hagyja, hogy megkötözve elvigyék.

Péter akkor még nem értette, miről beszél a szeretett Mester. Mint ahogy talán azt sem fogta föl, hogy tulajdonképpen ő köszönheti csöppnyi életét a hatalmas isteni szeretetnek, mert nélküle elpusztulna a világban.

Nagyon szeretem Liz Climo karikatúráját a bálna fején utazó medvével. Magamat meg a karddal hadonászó Pétert látom benne, aki nem mindig méri fel jól, milyen veszedelemtől menekül meg egy nála hatalmasabb szeretetnek köszönhetően… 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 11–12. számában jelent meg 2020. március 29-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Liz Climó - illusztráció -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!