Csendes percek és digihittan Kajárpécen

Csendes percek és digihittan Kajárpécen

Share this content.

Szöveg: Evangélikus.hu
Kajárpéc – A Kajárpéci Evangélikus Egyházközség lelkésze, Smidéliusz András elsősorban gyülekezete gyülekezeteinek tagjaihoz szeretné digitális módon eljuttatni az igei üzenetet, és szeretne számukra a karantén idején is lélekerősítő „csendes perceket” biztosítani. Ezért nem a nagy fájlmegosztókon jelentetik meg a felvételeket, hanem a saját honlapunkon és az e-mail címlistán keresztül adnak jelzést a frissítésekről. Tapasztalatairól beszélgettünk.

Mivel minőségi videó felvételek készítésére nincs lehetőségünk, ezért döntöttünk a hangfelvételek mellett, amelyeknek a Csendes percek címet adtuk. Ez egy másik műfaj, nem klasszikus értelemben vett podcast (amit én személy szerint nagyon kedvelek), de egy kicsit mégis az: a honlapunknak ezt az oldalát igyekeztem mobilbaráttá szerkeszteni, illetve az oldal meglátogatása nélkül, RSS hírcsatornán keresztül is követhető, meghallgatható és letölthető a frissülő tartalom, mobilos podcast-applikáció segítségével” – magyarázta a lelkész, aki igyekszik minden alkalommal zenét vagy gyülekezeti éneket is illeszteni az igehirdetésekhez.

„Nagy segítséget jelentett, hogy az Evangélikus Kántorképző Intézet megküldte a passiói istentisztelet énekeinek zenei anyagát, így a teljes „K” rend szerinti liturgiával tudtuk közvetíteni a nagypénteki istentiszteletet.”

Azért, hogy legyen közösségi jellege is a hanganyagoknak, a lektori feladatokat vállalva, időnként a lelkészcsalád más tagjai is hallhatók a felvételeken. A visszajelzésekből úgy tűnik, hogy nem csak a fiatalokhoz, de a gyülekezet idősebb tagjaihoz is el tudnak jutni ily módon, illetve van aki számítógépen, vagy mobiltelefonnal követi és hallgatja a feltöltött anyagokat.

„Az online hitoktatást és konfirmációi oktatást is honlapunk segítségével oldjuk meg, ez „digihittan” néven fut – mondta Smidéliusz András. – Hittanosaink (az ovisok is) és konfirmandusaink csoportonkénti belépési kódokkal férnek hozzá a heti rendszerességgel frissített leckékhez. Jelenlegi tervünk, hogy az eredetileg húsvét utáni 1. hétvégén Felpécre, az azt követő héten pedig Kajárpécre tervezett, de a járványveszély miatt bizonytalan ideig elhalasztott konfirmáció vizsga részét idén rendhagyó módon online teszt kitöltésével tartjuk meg. Így mindannyian felszabadultabban várhatjuk majd a konfirmációi istentiszteletet, amelynek most még nem tudjuk a pontos idejét.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!