Hol van Isten a koronavírus idején?

Hol van Isten a koronavírus idején?

Share this content.

Forrás: Harmat Kiadó
„Amikor az élet kiszámíthatónak és irányíthatónak tűnik, könnyen a szőnyeg alá söpörjük a nagy kérdéseket, vagy megelégszünk a végletekig leegyszerűsített válaszokkal is. Most azonban nem ilyen napokat élünk, egyikünk sem. Nem meglepő hát, hogy bármiben hiszünk, bármit fogadunk is el igaznak, a nagy kérdések felszínre törnek, és figyelmet követelnek maguknak.” (John C. Lennox – Részlet a Hol van Isten a koronavírus idején? című könyvből).

Egész korszakunkat meghatározó, különös időket élünk. Sok minden szertefoszlott, ami biztossá tette életünket, és egyszerre sebezhetőnek érezzük magunkat. A koronavírus-világjárvány és hatása sokunkat összezavar és felkavar. Hogyan közelítsünk a problémához? Miként birkózhatunk meg vele?

John C. Lennox rövid, mégis tartalmas könyvében a különböző világnézetek fényében vizsgálja a koronavírust, hogy megmutassa, a kereszténység nem csupán magyarázatot ad, hanem reményt is nyújt, amelybe belekapaszkodhatunk.

Lennox az Oxfordi Egyetem nyugalmazott matematikaprofesszora, emellett tudományfilozófiával is foglalkozik. Számos nyilvános vitán védte már a keresztény hitet olyan közismert gondolkodókkal szemben, mint Richard Dawkins, Christopher Hitchens és Peter Singer.

Ő maga így vall a mű születéséről:

„A világjárvány terjedésének első heteiben kezdtem hozzá a könyv megírásához, de már azóta is sok minden megváltozott – ráadásul igen gyorsan –, és kétségtelenül változni is fog a későbbiekben... Arra hívom a kedves olvasót, hogy úgy forgassa könyvemet, mintha egy kávézóban üldögélnénk (bár megtehetnénk!), és az imént tette volna fel nekem a borítón szereplő kérdést. Leteszem a kávéscsészémet, és igyekszem őszintén válaszolni. Azt írom le itt, amit ott, a kávézóban felelnék, hogy vigaszt, támogatást és reménységet nyújtsak beszélgetőtársamnak.”

 

Az ötödik sebesség!

Nem gondoltam volna, hogy egy vírusnak kell jönnie ahhoz, hogy kiadónk az „ötödik sebességre kapcsolva” megjelentesse fennállása leggyorsabban elkészülő könyvét…

John Lennox professzor egy hét alatt megírta, az angol kiadó három hét alatt megjelentette. A megjelenés napján reggel elkértük a kéziratot.

A szerzőt, John-t régóta jól ismerem, sokszor járt Magyarországon és tudtam róla, hogy mélyen gondolkodik, nem ad felületes válaszokat. Addig fel sem álltam, míg a kéziratban megkapott könyvét el nem olvastam. Délután írtunk a brit kiadónak, hogy szeretnénk kiadni ezt az írást. Azt válaszolták, hogy van más magyar érdeklődő is, de annak a kiadónak adják a jogokat, aki vállalja, hogy három héten belül megjelenik a könyv nyomtatott formában, e-könyvben és hangoskönyvben egyaránt.

A kiadó vezetője, Tim, kért egy gyors videóbeszélgetést is tőlem. Ebben többek között ezt mondta: „Tudod, Kornél, a keresztény kiadók sokszor olyanok, mint azok az emberek, akik az ünnepségekről mindig lekésnek, és nem marad már nekik semmi.” Nem ismertem korábban Timet, ő se engem, nem tudhatta, hogy én ilyen „lekéső típus” vagyok. Szóval találva éreztem magam, és éppen ezért rögtön azt mondtam neki, hogy: „Három hét? Megcsináljuk!” Ebben maradtunk.

Este már dolgozott rajta István, a fordító, és elindult a projekt. Mindenki be volt izzítva, hogy mikor kerül hozzá a munka: a szerkesztő Anna, a tördelő István, a korrektor Hajni. A nyomdát előre intézte Péter, az e-könyvet és a hangoskönyvet koordinálta ÉvaEmőke és Gábor pedig a hírverést. Van, aki rögtön harminc példányt rendelt, így fordulhatott elő, hogy alig jelent meg a könyv és máris új nyomtatást kellett rendelni. Hát, ennyit a könyv sztorijáról. Az üzenete viszont… de az már spoiler lenne. Annyit azért írnék róla, hogy kívánom, hogy ne legyen sokáig aktuális.

Herjeczki Kornél, kiadóvezető

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!