Hitélet járvány idején – Felmérés

Hitélet járvány idején – Felmérés

Share this content.

Forrás: MTA
Budapest – Hogyan hatott a járvány a hitéletre? Szükség volt-e a koronavírus miatti, hitközösségeket érintő intézkedésekre? Milyen tanácsokat adnak a vezetők hívőiknek? – Az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport egyik szakszemináriumának keretén belül keresi a válaszokat a koronavírus hitéletre tett hatását illetően. Mi is válaszolhatunk a kérdésekre!

Az MTA – ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport célja alapvetően a lokális közösségekben élő keresztény alsópapság kultúraközvetítő szerepének vizsgálata a 18–20. századi Magyarországon és Erdélyben. Bár a kutatócsoport tagjai kizárólag történeti forrásokkal dolgoznak az 5 éves projektben, a koronavírus miatt kialakult helyzet dokumentációját is fontosnak tartják most. A járvány miatt megváltozott az emberek mindennapja, így vallásos élete is: az ELTE csapata pedig pont ennek a hatását méri fel egy kutatásban.

A kutatáshoz online kérdőívek segítségével nézik meg azt, hogy a vallási élet tagjai hogyan élik meg a járvány által kialakult helyzetet. A kérdőív anonim, felekezettől, kortól és nemtől független, a témából készülő dolgozatot pedig sikeressége esetén (azaz ha kellő válasz összegyűlik) a csapat tagjai egyetemi tanulmányaikhoz használják fel.

Az online felméréssel vizsgálják majd azt is, hogy például az evangélikusok közössége milyen módon éli meg a járványhelyzetet. Céljuk, hogy minél teljesebb képet kapjanak a keresztény vallásgyakorlás jelenlegi lehetőségeiről, ezért fordultak szerkesztőségünkhöz, hogy többekhez eljuthasson a kérdőív. A kutatás eredményét természetesen megosztják majd velünk is.

A kérdőívek az alábbi linkeken érhetők el:
Kérdőív a keresztény közösségek vezetőinek.
Kérdőív a keresztény közösségek tagjainak.
A kitöltés körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!