Térfélcsere-terefere

Térfélcsere-terefere

Share this content.

Szöveg: Kovács László
Baja – Bán Béla református lelkész, esperes és Kovács László evangélikus lelkész beszélgetéssorozatot kezdett Baján, amely a YouTube-on is megtekinthető. Ezeket a filmeket ajánljuk.

„Nekünk, lelkészeknek hivatásunkból fakadóan más a nézőpontunk, rálátásunk a hétköznapi „kis” dolgokra, és nagyívű eseményekre egyaránt – írta Kovács László evangélikus lelkész a műsor felvezetéseként. – Nem jobb, nem értékesebb, mint bárkié, aki nem ebben a szolgálatban éli keresztény (vagy nem keresztény) életét, hanem egyszerűen MÁS. Most arra hívjuk az érdeklődőket, hogy nézzenek körül a mi térfelünkön. Biztos, hogy a józan, logikus és felelősségteljes helyzetelemzésben és útkeresésben látunk olyan szempontokat, amelyek bár sajátosan a miénk, de szélesíthetik a látókört. Eközben mi magunk is megéljük, hordozzuk, kezelni igyekezünk a magunk és a ránk bízottak számára egyaránt furcsa élethelyzetet, mert hát nemcsak a vírus, amit most tanul az emberek immunrendszere, hanem a helyzet is teljesen új – igazi krízishelyzet, aminek, mint minden krízisnek, lehet leépítő vagy irány módosítással tovább lendítő szerepe is.”

„Napjaink általános igazsága, hogy a járványhelyzet reménybeli megszűnése után, világunk nem lesz már olyan, mint azt megelőzően – írta Bán Béla református lelkipásztor. – Különösen is igaz ez a digitális eszköztár használatára nézve. Amikor a közvetlen, személyes kapcsolatok lehetősége minimalizálódik, akkor értelemszerűen fölerősödik az elektronikus közvetítő csatornák szerepe. Ez alól a hatás alól az egyház sem vonhatja ki önmagát. Evangélikus lelkész kollegám, Kovács László kezdeményezésére egy „kísérleti terepre” lépünk. Két lelkipásztor, egy adott téma melletti beszélgetésébe szeretnénk behívni minden szíves érdeklődőt. Maga a műfaj bizonyosan nem ismeretlen, hiszen a média sugároz ilyen adásokat. Ami más és számunkra új, hogy ez most helyi szinten, két testvérgyülekezet lelkipásztora között történik. Természetesen gyülekezeti lelkészek, hívő emberek perspektívájából és mindennapjaiból fakadnak a meglátások és gondolatok. Reménység szerint, nem a valóságtól elrugaszkodottak, de Isten Igéjéhez kötöttek. Szeretettel ajánlom ezt a kísérletet, próbálkozást minden érdeklődést mutató testvér számára. Az esetleges visszajelzések segítséget jelentenek. Isten áldása kísérje minden hagyományos és a mostani új formánkat!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!