Mi az, ami nem nekem szól a Bibliából?

Mi az, ami nem nekem szól a Bibliából?

Share this content.

Forrás: KötőSzó evangélikus blog, szöveg: Kovács Viktor
Vajon nekem szól a Biblia? Tényleg minden része ugyanannyira érvényes, mint régen? Mindenkinek szól az, amiket Jézus mondott?

Sokszor úgy gondolunk a Bibliára, mint egy homogén, egységes műre, ami a Bibliához való hozzáállás tekintetében abszolút igaz is. Evangélikus keresztényként hisszük, hogy a Biblia Isten kinyilatkoztatása az egész emberiség számára. Jézus előtt volt idő, amikor Isten kiválasztott magának bizonyos csoportokat vagy akár egy egész népet is, akikhez különösen is szólt. Azonban Jézus személye és szolgálata megváltoztatott mindent. Így ma a Biblia – jellegéből fakadóan – mindenkihez szól. 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy maga a konkrét szöveg, amely egy adott helyen és időben született, mindig, minden korban mindenkinek ugyanannyira, ugyanúgy, egyazon pillanatban szól! Jézus és Pál apostol is (akikről ebben a podcastadásban szó van) más-más célcsoportokkal és más-más módon osztottak meg más-más üzeneteket. Ezt pedig érdemes mindig figyelembe venni akkor, amikor olvassuk, tanulmányozzuk a róluk szóló vagy éppen általuk írt szövegeket.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!