„Már az is jó, ha emberi hangot hallok!”

„Már az is jó, ha emberi hangot hallok!”

Share this content.

Forrás: noklapja.hu, szöveg: Laborczi Dóra, fotó: Getty Images
Nyíregyháza – A kapcsolódás új formáit fedezték fel a bezártságban az időseknek szánt telefonos lelkisegély-szolgálat önkéntesei.

A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések idején a telefonos kapcsolattartás azt jelentette a 70 pluszos korosztálynak, mint az internet a fiatalabbaknak. Egy maroknyi önkéntes csapat hosszú hetek kitartó munkájával elérte, hogy tanyán, illetve teljes elszigeteltségben élő idősek és számukra ismeretlen felnőttek telefonhívásaiból valódi kapcsolat és közösség szerveződhessen, aminek hatásai a hívó és a hívott felet is gazdagították. Ezek az intézkedések enyhítése után is különleges kapcsolatok maradnak.

A nyíregyházi Joób Olivér Szeretetintézmény 150 idős embernek nyújt ellátást, házi segítséget, és több mint 400 adag ételt szállítanak ki naponta a szabolcsi megyeszékhelyen és környékén. Ellátottjaik közül sokan egyedül, a nyíregyháza környéki tanyavilágban élnek. A helyi, nyíregyháza-kertvárosi evangélikus gyülekezet, Deme Dóra szociális szakemberrel az élen nem sokkal a veszélyhelyzet kihirdetése után telefonos lelkisegély-szolgálatot szervezett az ellátottak számára, amelynek nem várt hatásai lettek – nem csak az idősek, de az önkéntesek hétköznapjaira nézve is.

„Egyedül vagyok, nehezen telnek a napok. Nagyon rossz egyedül. Kinn lakok itt a tanya szélén. El szeretném a házat adni, mert nagyon-nagyon nem jó nekem itt egyedül. Már a szomszéd asszony is meghalt, eladták a házát, de más még nem költözött ide. Egyedül vagyok teljesen. Nézem a tévét és látom, hogy a falvakban mások, sokszor idősek is, nyolcvanon felüliek is akár, összejárnak. Itten már úgy kihaltak a tanyák. Most nincs semmilyen vidámság a hétköznapokban és ez nekem nagyon hiányzik. A fiam jön minden héten és minden nap felhív kétszer, egyszer délelőtt, egyszer este. Törődik velem. De hát csak egyedül vagyok, nincs kihez szólni. Már az is jó, ha hangot hallok” – meséli Ilonka néni (74), egyike azoknak az időseknek, akiket a telefonos lelkisegély-szolgálat egyik önkéntese minden héten felhív. „Mert ez a legnagyobb hiány, hogy nincs kivel beszélgetni. Vannak telefonos barátnőim, akiknek olyan csomagjuk van, hogy bármennyit beszélhetnek, és ők szoktak hívni. Napi problémákról beszélgetünk: hogy nem esik az eső, hogy a rovarok kieszik a veteményt, most ez a fő téma. Ez legalább egy kicsit leköt” – teszi hozzá.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!