Egy országjáró vers margójára

Egy országjáró vers margójára

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Boda Zsuzsa
Néhány hónappal ezelőtt hallottam először az Isten tenyerén című verset. Előadója Hamvas Béla költeményeként konferálta be, s ezt az adatot később az interneten fellelt források is megerősítették. A jövő évi Evangélikus naptár szerkesztőjeként arra gondoltam, jó lenne helyet adni a költeménynek a Luther Kiadó készülő kiadványában, ezért a közlés engedélye ügyében megkerestem Hamvas Béla jogutódját. Ekkor derült ki, hogy a források tévedtek, ugyanis az Isten tenyerén című versnek valójában Földes Lívia a szerzője.

Mivel nem volt ismerős számomra a név, újabb nyomozásba kezdtem. Sikerrel. A komáromi alkotó – aki néhány éve autodidakta módon tanult meg festeni, és 2006 óta írt versei közül csak alig néhány látott nyomtatásban napvilágot – örömmel beleegyezett, hogy költeménye megjelenjen a 2021-es Evangélikus naptárban. Csak egy kérése volt: hogy az általa küldött változatot közöljük, ugyanis nem elég, hogy az egyre népszerűbb mű nem az ő neve alatt terjed, de hibásan is. Természetesen megígértem.

Húsvét előtt újabb fordulatot vett a történet. Az otthoni karantén sok hazai művészre inspirálón hatott. Csórics Balázs színművész például mindennap feltesz a Facebook-oldalára egy általa elmondott verset. Márciusban az Isten tenyerén is közöttük volt – sajnos nem Földes Lívia szerzőségével, ám a pontatlan szöveggel, és óriási nézettséget szerzett. Földes Líviához is eljutott a híre, és egy üzenetben megkérte a színészt, hogy vegye le a verset internetes oldaláról. Csórics Balázs április 5-ei bejegyzésében őszintén leírja, milyen hatást gyakorolt rá a kérés, és a lelki vívódás után hogyan készítette el újra – immár a pontos szöveggel – a versvideót. Érdemes megjegyezni, hogy az újonnan megosztott videó mára egymilliónál is több megtekintést ért el.

Amikor a vers Facebook-történetének híre eljutott a Komáromi Televízió szerkesztőihez, megkeresték a szerzőnőt, hogy jelezzék neki: szeretnének készíteni vele egy interjút a téma kapcsán. Lívia ekkor felhívott engem, hogy megkérdezze, megemlítheti-e, hogy a vers meg fog jelenni nyomtatásban az Evangélikus naptárban. Az április 9-től megtekinthető televíziós portréban őszintén vall arról, milyen nehéz volt szembesülnie azzal, hogy más neve alatt terjedt az írás – még szavalóversenyeken is Hamvas-versként adták elő. De a Luther Kiadó megkeresése és a Csórics Balázs előadását kísérő pozitív hozzászólások után úgy érzi, „visszatért hozzá a vers”.

Bevallom, magával ragadott ez a szép történet, és nem tudtam kivárni a 2021-es Evangélikus naptár megjelenését. Megkértem az Evangélikus Élet felelős szerkesztőjét, hadd osszam meg frissen szerzett élményemet a magazin hasábjain, mert újabb bizonyítékát látom annak, mennyire változatosak az Úristen eszközei. Ő még az emberi tévedéseket is jó cél érdekébe tudja állítani, hogy végül a maga javára használhassa fel őket. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 17–18. számában jelent meg 2020. május 10-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!