Kamerákat is felszerelnek a tótkomlósi temetőben a lopások ellen

Kamerákat is felszerelnek a tótkomlósi temetőben a lopások ellen

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Cs. I.
Tótkomlós – A tótkomlósi evangélikus egyház temetőiben hetek óta dolgoznak. Szpisák Attila lelkész a helyszínen elmondta, az Ó-temetőben, a katonai parcellában utat építettek, az új sírhelyek kényelmesen megközelíthetővé válnak. Probléma mindenhol a szemetelés, sokszor kérik, a sírok körül ne raktározzanak semmit, a szél elfújja. Használják a hulladékgyűjtőket. Két temetőben tizenkét konténert helyeztek már ki. Az Ó-temetőben pedig kamerákat helyeztek el.

A koszorú- és viráglopásokat, egyéb rongálásokat kívánjuk megakadályozni. A kamerák 24 órás őrszolgálatot látnak el, már a bejáratnál is elhelyeztünk ilyet, a temető közepére pedig egy nagy látószögű kerül, ami napi jelentéseket készít. Már történt rendőrségi feljelentés sírcsokor ellopásának az ügyében, amit a kamera rögzített. Reméljük, a technika jelenléte, segítsége miatt ezek teljesen megszűnnek” – tette hozzá a lelkész.

Az Ó-temető hátsó parcellájában tereprendezést végeztek, elbontottak régen lejárt és lemondott sírhelyeket. A temetkezési cégeket értesítették, hova rakhatják a felesleges földet. A kutak rendben működnek. Az Új-temetőben is végeztek komoly földmunkákat, megtörtént a teljes rehabilitációja a régi agyagároknak.

„Remélem, ezzel megszüntettük a szemételhelyezést. Itt is arra kérjük a látogatókat, használják a kukákat. Lakossági szemét elhelyezése tilos a temetői konténerekben” – hangsúlyozta Szpisák Attila, majd hozzátette, ebben a temetőben is lesz kamera, s már mutatta is, hova tervezik kihelyezésüket. Elbontottak régi, meg nem váltott sírhelyeket, legallyazták a fákat, füvet nyírtak. Nagy Sándor tűzoltóparancsnok és csapata is segített.

„Igyekszünk mindent megtenni, hogy a temetőkertben való látogatás megnyugtató érzést nyújtson” – mutatott körbe, miközben dolgozóik a benőtt sírokat szabadították ki a vadregényes, zöldnövényzet alól. Elárulta a lelkész, Tótkomlós neves embereinek a sírjait helyreállítják, keresik a II. világháborús katonasírokat is, emlékparcellába helyezik az elhunytakat. Van még tennivalójuk. Nyáron szeretnék a ravatalozó előtti teret is megújítani, ha sikerül forrásokhoz jutni.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!